Пандемията не е топ тема. Поне в бизнес статиите на

...
Пандемията не е топ тема. Поне в бизнес статиите на
Коментари Харесай

Най-четените бизнес статии от "Капитал" през 2021 г.

Пандемията не е топ тематика. Поне в бизнес публикациите на " Капитал " през 2021 година Най-предпочитаните четива от читателите са в други сфери - от към този момент класическите публикации за придвижванията към Делян Пеевски и промяната на контрола в най-големия тв оператор " Булсатком " до противоречивата концесия на софийското летище.

Има и, естествено, неща, които вършат " Капитал " неповторим - следствията за непознати " герои ", като Таню от Разбойна и събирача на неприятни вземания " С.Г. груп " са измежду тематиките, които са с адрес само capital.bg.

Логично в листата на най-четените са цените на жилищата и храната - заведенията за хранене и растящият пазар на риба. Ето и десетте най-четени публикации в таг " Бизнес " за годината.

Информацията за покупко-продажби на депутата от Движение за права и свободи обичайно е измежду четените публикации. Тази година в топ 15 материали от рубриката " Бизнес " три са все около преместени активи в очакване на глобите по " Магнитски ". Топ прочитания има текстът, разказващ за раздялата със знаковия хотел " Берлин парк Витоша " в софийския квартал " Бояна ", прочут като резиденцията на депутата.
Реклама
Извън съответния образец, в листата с най-четените публикации е и, в това число упоменатия хотел, към някогашен чиновник на притежателя на " Инса ойл " Георги Самуилов.
Висок читателски интерес е провокирал и текстът за към друго обвързвано лице. От тази пролет най-ценният и употребен държавен актив - летище София, има нов оператор. Двегодишният полет на летището към частния си собственик мина по бързата и удобна държавна писта с неприкрит любимец. Министерството на превоза избра основания в Париж фонд Meridiam, въпреки да имаше и по-силни предложения, след това Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд бързо потвърдиха избора на ръководещите. За десерт спечелилият получи дълга десетгодишна почивка за концесионните заплащания. И най-малко в първите девет месеца частният собственик не беше деен и. Бумът в имотния пазар продължи цяла година. Но евентуално най-големият софийски план се оказа на ненадейно място и с нов за града вложител - пловдивската транспортна компания ПИМК. Тя стартира строителство на миниквартал за към 60 млн. евро с към 3200 - 3300 жилища в София зад Централна гара. Capitol Residence има капацитета да промени и оживи региона към гарата, само че е в съседство с някогашна индустриална зона, Топлоелектрическа централа, гробища и възможния предстоящ инсинератор. Реклама Комбинацията енергетика плюс прилежаща Македония очевидно провокира интерес. Планът за строителство на пряк газопровод към Гърция значително визира и България - в този момент единствената опция на Северна Македония да се доставя с природен газ е през преносната мрежа на " Булгартрансгаз " и връзката Кюстендил - Жидилово. Целият потенциал там обаче е запазен от " Газпром " до края на 2030 година и действително Скопие няма никаква опция за различни доставки. С новата газова връзка до Гърция обаче това ще се промени. А България може да загуби част от директните такси, които в този момент събира. Аудиторията на сериала с финансовото затъване и смяната на собствеността в " Булсатком " е огромна - операторът е най-големият снабдител на телевизия с над 600 хиляди клиенти. Затова не е необичайно, че петият и седмият най-четени текста в рубриката " Бизнес " са по тематиката.. До края на годината развръзка не пристигна, само че такава евентуално ще настъпи през 2022 година Пощенска банка продаде пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал на " С.Г. груп ", която го финансира със заем от ПИБ. Колекторската група към този момент имаше остаряло финансиране за към 300 млн. лева от банката. Отделно друго сдружение пък през март 2020 година получи 75 млн. лева заем от държавната ББР.
В ресторантьорството в България рядко се срещат истории, които да въодушевяват. Ресторантите мъчно оцеляват повече от няколко сезона, още по-рядко съумяват да пораснат и в същото време да запазят високо качество. Но има и изключения, а измежду най-ярките са добре познатите софийски заведения за хранене от групата на " Рене кетъринг " - японските Hamachi-ni и Sushi Bar, средиземноморският Mediterraneo, италианските Cinecitta Osteria Italiana и веригата La Bottega.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Неща 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Неща Реклама
Когато техният съсобственик и съидеолог Симеон Цеков през лятото си отиде вечно доста преди времето си, тъжната вест отекна мощно в целия хорека бранш. Симо, както го назовават тези, които го познаваха, несъмнено бе измежду най-успешните и уважавани бизнесмени и мениджъри в бранша. А неговите сътрудници и другари споделят, че приносът му за развиването на ресторантьорството в България излиза оттатък границите на личния му бизнес.
Разследването на " Капитал " осветли по какъв начин никому незнайната компания от търговищкото село Разбойна е получила от държавния електрооператор поръчки за над 400 млн. лева Без конкурс и на подозрително висока цена изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев е дал задачата на някогашния си началник Таню Танев, притежател на ЕМУ. Всичко това се е случвало под погледа на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе лидер на листата на ГЕРБ също в Търговище.
В началото на към този момент изминаващата година завърши едно дългогодишно партньорство. Започналата през 2016 година разлъка сред групата " Овергаз " на Сашо Дончев и съветската корпорация " Газпром " завърши, а цената на " развода " бе висока - евентуално към 230 млн. лева По-късно през годината Дончев откри нов американски сътрудник и в изявление за " Капитал ".

Консумацията на риба в България пораства. Ако през 2014 година приблизително на човек се падат едвам по 5.4 кг годишно, по данни на сектора към този момент е 10 кг на човек. Освен това преди рибата влизаше в новините главно на Никулден, а в този момент е целогодишно на фокус. Или казано с други думи, рибата, и то морската, се връща в менюто на българина. Търсенето става по-разнообразно, като на респект са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски блага.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР