Пандемията не е блокирала интереса към пътуванията и през есенния

...
Пандемията не е блокирала интереса към пътуванията и през есенния
Коментари Харесай

Пътуванията на българи в чужбина надхвърлиха предпандемичните нива

Пандемията не е блокирала интереса към пътуванията и през есенния октомври. Месецът продължава наклонността от пролетта насам за динамичност в пътуванията - както на българи в чужбина, по този начин и на чужденци към България на фона на затегнатите ограничения и Коронавирус условията по света. Това излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден, написа

Особено многолюден беше ползата към пътувания през летните месеци при известно затихване на Коронавирус вълната. Желанието на българите да пътешестват зад граница се затвържди през септември, както и през октомври - за пети следващ месец.

От данните се вижда, че макар условията за документи, проби и други рестрикции за пътувания в чужбина през октомври българите са пътували доста интензивно зад граница, а визитите на чужденци в България още веднъж записват забележителен растеж на годишна база. 

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Българите са пътували интензивно в чужбина през септември
Интересът към пътуванията бележи нов връх през август

През октомври визитите на чужденци в България са 567 хиляди, или с 35% повече спрямо октомври 2020 година, като директните прекосявания са 53% (302 хил.) от всички визити на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на жителите от Европейския съюз е към 43%, или 242 хиляди, като максимален е броят на визитите от Румъния – 31,8%, Гърция – 21,6% и Германия – 15,6%.

Посещенията на жители от групата „ Други европейски страни “ са 270 хиляди, или 47,7% от всички визити в България. Най-голям брой са регистрирани от Турция - 146 хиляди, или 54% от визитите от тази група.

През октомври 63% от визитите попадат в групата „ други цели “ (гостуване, образование, посещаване на културни и спортни мероприятия), за отмора и екскурзия в страната визитите са били 22%, а със служебна цел - 13%.

През октомври, в изискванията на продължаващата епидемиологична конюнктура, пътуванията на български жители в чужбина са близо 520 хиляди, или с 5,4% над записаните през октомври 2020 година, демонстрират данните на националната статистика.

Това е растеж за седми следващ месец, откакто през март за първи път от година насам пътуванията на българи зад граница означиха растеж след трагичния срив поради наложените пандемични блокади.

Интересно е, че по този индикатор даже се надвишават равнищата отпреди пандемията – за съпоставяне, през октомври 2019 година пътуванията на българи в чужбина са били над 473 хиляди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР