Пандемията направи складовете доста скъп вид недвижимо имущество(снимка: CC0 Public

...
Пандемията направи складовете доста скъп вид недвижимо имущество(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Бумът на е-пазаруването нажежи пазара на складови площи


Пандемията направи складовете много безценен тип недвижимо имущество
(снимка: CC0 Public Domain)

Динамичното развиване на електронната търговия, става известно, е дало подтик на една промишленост, за която рядко се сещаме – складовете и тяхното ръководство. Особено мощно е развиването в последната година и половина, вследствие на пандемията. Но в този момент на тези места не работят яки склададжии с изпъкнали мускули, а… инженери и експерти по данните. А мениджърите в бранша са на мнение, че складовите пространства към този момент би трябвало да станат интегрална част от общото инфраструктурно обмисляне, сходно на учебните заведения и лечебните заведения.

„ Работя в логистиката от 30 години и в никакъв случай не съм виждал сходно търсене “, споделя англичанинът Робин Уудбридж, представен от. Компанията, за която работи, има и ръководи складови логистични паркове в Обединеното кралство. Фирмата строи допустимо най-бързо, само че през последните години й е мъчно да поддържа темпото, налагано от взрива на онлайн извършването на покупки.

А пандемията – тя единствено форсира на наклонността, правейки складовете много безценен тип недвижимо имущество.

Най-големият парк на компанията, прочут като Dirft, е близо до Нортхамптън. Огромни навеси се извисяват над полетата. Това е гигантска площадка с цели три железопътни товарни терминала. Когато някой от жителите на страната кликне, с цел да удостовери покупка онлайн, множеството артикули стартират своето пътешестване отсам, без значение дали става дума за кафе, преносим компютър, боб в консерва, мебел или дреха. И макар размера си, складът не е задоволително огромен.

Допреди известно време складовете бяха недолюбвани от вложителите. Те избраха да наливат пари в търговски и офис-площи. Но в този момент нещата наподобяват напълно друго. Количеството офис площи се усилва непрекъснато. И в случай че в миналото търговците на дребно бяха преобладаващите ползватели, в този момент те са „ изпреварени “ от снабдители на логистични услуги, които извършват по-голямата част от онлайн поръчките за покупки.

Най-голям дял от потреблението на складови площи се поставя на… „ чистите “ онлайн търговци – компании, които нямат физически магазини и продават единствено онлайн. Тези уеб-продавачи на дребно са нараснали потреблението на хранилища с 614% за шест години.

Самите пространства също стават по-големи. В Dirft да вземем за пример се оформя супер-голяма постройка с размерите на 10 футболни стадиони, която ще се употребява от една-единствена компания. Тя обработва по над един милион пакета дневно.

„ Без складовите пространства обществото не може да действа. Съоръжения вършат допустимо всекидневието ни “, споделя Уудбридж.
още по тематиката
Освен, че обслужва безброй онлайн-купувачи, сходен голям склад дава и претовареност на доста хора. В случая това ще са към 15 000 души.

Тук обаче това не са яки мъже с изпъкнали мускули, които разнасят пакетите. Вместо това се приказва за основаване на „ академия “ за образование за складовите специалисти, която да помогне за привличането и образованието на фрагменти за кариера в логистиката. Защо е нужно това?!

„ Докато онлайн търговията на дребно се разраства, видът на хората, нужни за складовете, също се трансформира, “ споделя Кевин Мофид, началник на индустриални и логистични проучвания в Savills. „ Сега това са инженери в региона на роботиката и откриватели на данни. Складовете се трансфораха в големи центрове за механически достижения, с цел да реализиран нужната успеваемост “.

Savills наблюдава условията на фирмите за складови площи и споделя, че търсенето продължава да се повишава. То е повишено с 232% през първото тримесечие на тази година в съпоставяне със същия интервал през 2020 година

Според Мофид, конкуренцията за пространство отразява освен това от изменящите се привички на извършване на покупки. „ Има и нараснало търсене в производството и автомобилостроенето. Например, ще има нови фабрики за батерии за електрически транспортни средства, “ счита той.

Подобен взрив на складовите пространства подтиква промишлеността да търси и други промени. Питър Уорд, основен изпълнителен шеф на локалната асоциация за складово пространство, споделя, че държавното управление би трябвало да признае смисъла на този бързо разрастващ се бранш за цялостната стопанска система.

Изграждането на нови квартали, градежът на домове, разрастването на градските зони – всичко това основава и милиони нови точки на доставка. А процесът следва да бъде взет под внимание при планирането на градското и инфраструктурното развиване и изобщо икономическото обмисляне.

За складовете би трябвало да се мисли като за инфраструктурна част от публичните пространства – по този начин, както се мисли за учебните заведения и лечебните заведения, считат Уорд и сътрудниците му.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР