Пандемията накара хората да преосмислят харчовете си и още повече

...
Пандемията накара хората да преосмислят харчовете си и още повече
Коментари Харесай

Инвестицията във фотоволтаична инсталация може да е по-изгодна от банков депозит, бюрокрацията пречи

Пандемията накара хората да премислят харчовете си и още повече да пестят. Но какво става със спестяванията ни? В България множеството от нас държат парите си в разплащателни банкови сметки без каквато и да било рента. Други ги влагат на депозит в банка, само че и там лихвите са най-меко казано алегорични. А като се включат повишените банкови такси и се тегли чертата, доходността от сумите на влог в редица случаи се оказва негативна.

Ако човек няма знания, потенциал и/или доверие в търговията с акции, скъпи бумаги и други финансови принадлежности, има и други благоприятни условия да инвестирате парите си рационално. Такава инвестиция е закупуването и монтирането на фотоволтаична апаратура на жилището за произвеждане на електрическа енергия.

Фотоволтаична система на покрива с мощ 5 кВт може да бъде открита за към 10 000 лв.. Тя е задоволителна, с цел да покрие в огромна степен потребностите на едно семейство от електрическа енергия и да понижи или изцяло да покрие сметките за ток и топла вода. Това изясни ръководителят на Обществен център за запазване на околната среда-Варна Илиян Илиев, който има фотоволтаична апаратура. В България фамилиите имат заделени приблизително от 5 000 до 10 000 лв.. "Инсталирането на фотоволтаична апаратура е едно от дребното неща, в които е добре човек да си вложи парите, вместо да ги държи в банка при избрана рента. Няма място за съпоставяне, инвестицията е доста добра. Стига да нямаше толкоз административни спънки, а нещата доста постепенно се трансформират в тази посока, " акцентира Илиян Илиев.

Експертът употребява половината от създадената слънчевата сила в своя дом, другата половина отива в мрежата. Ако силата, която употребява през зимата, е 1000 единици по 14 ст., месечните му разноски са 140 лв.. От тях сега той икономисва малко над 50 лв.. Тези пресмятания са примерни. Останалата половина продава към електроразпределителното сдружение. "Аз съумявам да спестя половината заради една елементарна причина - основал съм система за енергийно ръководство на дома. Например употребявам газ за готвене, употребявам пелети за отопление. Имам колекторна система, която ми топли водата в бойлера, единствено когато нуждая се от в допълнение нагряване, включвам радиатор ", споделя Илиев. Според него, когато човек има фотоволтаична апаратура, трансформира цялостното си мислене.

Илиев даде образец със собствен другар в Синсинати (САЩ). Фирмата му конфигурира фотоволтаик, свързват семейството му към енергийната мрежа и той с нищо друго не се занимава. Това, което фамилията му употребява, излиза гратис, а останалото, което влиза в мрежата, се употребява от електроснабдителното сдружение. Но фамилията трансформира напълно ръководството на дома - бойлерът работи денем, готви се и се пере денем, тъй като дневната сила е безвъзмездна.

Решихме и ние да създадем напълно примерна сметка за изгодите. Ако имате 10 000 лв. да вземем за пример при 0,02% рента без никакви такси, ще спечелите 2 лв. на месец или 24 лв. за година.

Ако инвестирате 10 000 лв. в слагане на 5 кВт фотоволтаична апаратура на покрива на Вашата къща (или на блока за апартаментите) ще произвеждате 19 кВтч приблизително на денонощие. По принцип е напълно действително половината да употребявате за лични потребности. Макар че ще има дни с повече или по-малко слънце. Да приемем за по-лесно, че у дома употребявам 9 кВтч дневно и 10 кВтч продавам на мрежата. При 9 кВтч за лични потребности и 19 ст. примерна цена на силата, която употребявам, месечната сума, която ще спестя, е 51,3 лв. или 615,6 лева на година. Отделно останалите 10 кВтч ще продам на електроразпределителното сдружение за 9,6 ст. за кВтч, като приходът ми за месец ще е 28,8 лв. или 345 лв. на година (без разноските за време и таксите на електроразпределителното дружество). Равносметката е - при вложени 10 000 лв. получаваш чист доход от най-малко 900 лева годишно. Разликата с доходността от банковия депозит е несравнима.

Инвестицията е преференциална, тъй като за към 6-7 години вложените средства се изплащат от понижените сметки за електричество и топла вода, разяснява и ръководителят на Асоциацията на производителите на екологична сила Велизар Киряков. Средната дълготрайност на живот на панелите е 30 години. Останалите 23-24 години ще имате безвъзмездна сила. И също така ще реализирате чиста облага от продажбата на част от електрическата енергия.

Това изяснява за какво в страни като Германия, Австрия и други членки на Европейски Съюз на всички места по покривите на постройките са накацали слънчеви съоръжения. Логичен е въпросът за какво в България това не се случва - единици са семействата у нас, които слагат панели на покривите си. И в случай че за кооперации и блокове има някакво пояснение - нуждата от енергиен паспорт и единодушие на всички съседи, което е мъчно, за къща с двор фотоволтаичните системи са доста добра опция.

Проблемът е, че административните процедури са убийствени.

На първо място може да отнеме повече от година да инсталирате дребна фотоволтаична апаратура, без значение с каква мощ - 2,5 или 30 кВт, изясни Велизар Киряков. В Германия да вземем за пример клиентът подписва контракт с лицензирана компания, която построява фотоволтаичните панели на покрива. Електроразпределителното сдружение дава избран час за посещаване, сформира протокол и включва централата да работи. У нас пречките по инсталирането се допълват и с пречките при експлоатирането, сподели Илиян Илиев. Никой от политиците не желае да огледа какво се случва след инсталирането, добави той.

Каква е процедурата? В края на всеки месец ще ви се постанова да ходите до електроразпределителното сдружение, да подпишете протоколи за създадената сила и да издадете фактура за доставения в мрежата остатък. Хората, които имат фотоволтаични системи, ще би трябвало да се приравняват на компании, надали не на огромни електроцентрали. Всяка година те би трябвало да подават данъчна декларация, да заплащат налог облага и да си заплащат осигуровки.

Ще получите фактура за такса достъп, друга фактура за балансиране и фактура за такса транспорт. Един път в годината би трябвало да подадете данни в Агенцията за стабилно енергийно развиване за силата, употребена за персонални потребности и продадена в мрежата.

В края на годината ще би трябвало да преведете 5% от цената на продадената сила във Фонд "Сигурност на електроенергийната система ". Ако инцидентно пропуснете да платите вноските, които са жълти стотинки, санкциите са направени за огромни компании и стартират от 1000 лв. нагоре.

Като достигнете 1 МВ мощ, би трябвало да подадете документи да ви лицензират за това, че електрическата енергия е от ВЕИ, с цел да може, в случай че има преференциална цена, да ви го изкупуват на преференциална цена ", изясняват специалистите.

Електроенергийното сдружение като брокер на ток

Електроразпределителните сдружения сега лудо оферират предложения да конфигурират фотоволтаични съоръжения за лични потребности.

Къде е уловката? Хората продават непотребната, създадена сила на електроразпределителното сдружение или търговеца на ток за към 9,6 ст. за кВтч. Дружеството обаче продава тази сила на вашия комшия или на вас като консуматор да вземем за пример за 19 ст. и печели от разликата. Електроенергийното сдружение се явява обмен бюро или брокер, разясняват специалистите.

Затова може да ви излезе по-изгодно, в случай че употребявате част от силата у дома и остатъкът продавате, вместо да продавате цялата сила на по-ниска цена, а в своя дом да употребявате по-висока цена от енергото. Нямате сметка да сте единствено производител. Човек самичък би трябвало да реши според от това какви са неговите разноски за сила.

Затова Киряков предлага, даже когато човек избере да употребява силата за лични потребности, да има преференциална цена. В момента, когато има преференциална цена, вие не можете да ползвате електрическата сила за лични потребности. Но ще получавате за създадената от вашата апаратура електрическа енергия обективна цена и с част от нея ще си плащате сметката за тока, доставен от електроснабдителното сдружение.

Предимствата на виртуалния електромер

За да получавате силата на една и съща цена, съгласно Илиев преди всичко би трябвало да се обособи в закона термина "производител-консуматор ". В тази категория би трябвало да влязат всички, които ще си сложат фотоволтаици за лични потребности. На второ място да се вкара и така наречен Net metering. Net metering (нетно измерване) значи отчитането да става веднъж в годината. Така отчитането става автоматизирано. Енергийното сдружението може да ви предложи, в случай че сте натрупали някакъв енергиен заем и сте произвели повече, в сравнение с сте консумирали, да ви го трансферират за идната година.

В Гърция да вземем за пример освен е въведен Net metering, само че са стигнали по-далеч. Живеете в града, само че нямате опция да си сложите фотоволтаик. На вилата обаче имате. В Гърция партидата на вилата и на блока са обединени. Така че електрическият ток, който ще създаде фотоволтаикът, ще бъде начислен към вашето ползване, без значение къде е направено. В България това не е допустимо. Това е виртуален електромер, само че сдруженията нямат интерес да ви оферират тази алтернатива, тъй като ще изгубят част от таксите, които сега им плащате.

"От 10 години имам фотоволтаик и ми омръзна единствено да преопаковат нещата с разнообразни имена и същността за дребните производители за лични потребности да не се трансформира ", акцентира Илиев. Правилата на страната се сменят всяка година, по тази причина е изцяло допустимо цената, която ще получават две къщи за продадената сила да бъде друга, в Германия това не е по този начин, споделят специалистите.

Изключително значима стъпка е Комисията за енергийно и водно контролиране да приготви разпоредба за присъединение на дребни фотоволтаични централи към мрежата. В нея би трябвало да се схване правилото на безмълвното единодушие при всички документи, които се издават от електроразпределителните сдружения, счита Велизар Киряков. "В период от 15 дни, в случай че не ви отговорят, значи има позитивно мнение ", добави той. Цялата административна процедура би трябвало да бъде извънредно опростена, прибавя специалистът.

Ще повторят ли панелите резултата на санирането

Планът за възобновяване и резистентност, по който в България ще влязат 12 милиарда лв., планува дотация за инсталиране на фотоволтаици за потребностите на семействата - 50% финансиране или 4000 лв. и 100% финансиране или 8000 лв. при по-ниски приходи. Според Илиев фамилиите с ниски приходи надали ще се интересуват от това какво ще се случи с панела след инсталацията и надали ще могат да се занимават с такива тежки процедури.

Ще се навъдят компании, както стана при санирането, които ще идват и ще ви кажат, че ще създадат всичко, разяснява Киряков. "Понеже ще има 50 или 100% финансиране, хората няма да се интересуват какво и на каква цена ще им сложат. Така цените на фотоволтаичните системи ще литнат до небесата. Цялата дандания е да усвоим финансирането, както става всякога, когато се раздават пари, които не са изкарани със личен труд ", разяснява специалистът. Той изрази терзание, че могат да дойдат доста панели втора ръка от Европа. Не може да познаете този панел дали е нов или втора ръка, акцентира ръководителят на Асоциацията на производителите на екологична сила.

Възможностите за инвестиция във фотоволтаични съоръжения за лични потребности са големи. Почти цяла България е подобаваща за фотоволтаични системи. Ако 100 000 семейства създадат фотоволтаични панели по 5 кВт са 500 000 кВт. Съвсем допустимо е да сменяем два блока от Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2, които са към 500 МВ, като по този начин ще понижим замърсяването на въздуха от въглищните централи.

Проблемът е какво ще се случи с огромните централи, когато хората си създадат доста фотоволтаични централи. Големите електроцентрали на въглища и атомната електроцентрала не можем да ги включваме всякога, когато слънцето залезе и да изключваме заран в 7 часа, когато слънцето се появи. Паралелно с фотоволтаиците би трябвало да се построяват и дребни обезщетителни мощности, настояват специалистите.

Повече по тематиката може да видите в мненията на:

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР