Пандемията на COVID-19 се поддържа от скандално неравенство в разпространението

...
Пандемията на COVID-19 се поддържа от скандално неравенство в разпространението
Коментари Харесай

Директорът на СЗО иска всяка държава да е ваксинирала поне 10% от населението си до септември

Пандемията на COVID-19 се поддържа от " скандално неравноправие " в разпространяването на ваксини. Това съобщи през днешния ден шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус при откриването на главната годишна среща на страните членки на Световната здравна организация.

По думите му 10 страни дават отговор за повече от 75% от поставените ваксини досега.

Той прикани да се усилят даренията на ваксини за механизма COVAX, с цел да може до септември да бъде ваксинирано 10% от популацията на всяка страна, а до края на годината – 30%.

Гебрейесус съобщи, че от началото на пандемията минимум 115 000 здравни служащи по света са умряли от COVID-19. Множество други са били инфектирани и са прекарали болестта.

„ В продължение на близо 18 месеца здравните служащи и чиновници по целия свят са на границата сред живота и гибелта. Те избавиха безчет животи и се бориха за други, които макар техните старания не съумяха да завоюват борбата “, разяснява Гебрейесус по време на 74-тата Световна здравна асамблея.

Той също по този начин съобщи, че в случай че има вяра за реализиране на по-здравословно, безвредно и по-справедливо бъдеще, тя зависи от това всяка страна незабавно да влага в опазването на здравето и грижите.

„ От началото на Асамблеята тази заран, съвсем 1000 души изгубиха живота си от COVID-19. В рамките на времето, което ми лишава да направя тези забележки, ще умрат още 400 ", сподели Гебрейесус.

По думите му СЗО регистрира 3 поредни седмици на спад в броя на инфектираните с COVID-19 и докладваните смъртни случаи.

В международен мащаб обаче към момента се намираме в нежна обстановка.

 „ Досега не са се появили разновидности, които доста да подкопаят ефикасността на имунизациите, диагностиката или терапия. Няма гаранция, че това ще остане по този начин. Този вирус се трансформира непрекъснато. Трябва да бъдем доста ясни: пандемията от COVID-19 не е завършила и няма да завърши, до момента в който разпространяването не бъде сложено под надзор във всяка последна страна “, безапелационен е ръководителят на СЗО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР