Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви

...
Пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия сви
Коментари Харесай

Страните от Г-20 се договориха добивът на петрол да бъде намален

Пандемията и ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия сви търсенето на петрола с близо една трета

Страните от Г-20 съумяха да се договорят да понижат производството на нефт през май и юни, в опит да стабилизират цените поради резултатите на пандемията от ковид върху пазарите. Това ще е най-голямата сходна договорка.

Ден по-рано - в четвъртък, алиансът ОПЕК+, управителен от Саудитска Арабия и Русия, също се съгласи да понижи производството на нефт до 10 млн. барела дневно. Въпреки това потвърждението за тази договорка се забави заради нежеланието на Мексико да ограничи добивите. ОПЕК+ обаче искаше в съглашението да включат и огромни производители от Г-20 като Съединени американски щати и Канада.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Смятаме, че в допълнение към 10 млн. барела дневно, с които ОПЕК + ще понижи производството, ще има още 5 млн. барела от страни, които не са в групата, тъй че общо понижението през май и юни ще бъде 15 млн. ", сподели съветският министър на енергетиката Александър Новак, представен от Дойче веле.

" Ние се ангажираме да подсигуряваме, че енергийният бранш продължава да дава цялостен и ефикасен принос за превъзмогване на COVID-19 и ускорение на последващото световно възобновяване. Ние се ангажираме да предприемем всички нужни и незабавни ограничения за обезпечаване на непоклатимост на енергийния пазар ", се споделя в изказване на страните от Г-20.

Саудитска Арабия ще свие производството си с 3.5 млн. барела дневно, а Русия - с 2 млн., от сегашните равнища. Мексико отхвърли предложеното й понижение от 400 хиляди барела, а вместо това ще свие производството със 100 хиляди Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи да помогне на Мексико, с цел да улесни постигането на съглашение. Решението на Мексико да отхвърли предлагането за редуциране на локалния рандеман с 400 хиляди барела дневно заплашваше да провали съглашението на ОПЕК+, само че в последна сметка останалите страни одобриха позицията на мексиканците. Така от май Мексико ще понижи производството си до 1.68 млн. барела дневно от приблизително 1.78 млн. през март.

Блокирането на световната стопанска система поради пандемията понижи търсенето на нефт с съвсем една трета, а цените доближиха най-ниските си равнища от близо 20 години. Ценовата война през март сред Саудитска Арабия и Русия също натежа на международния петролен пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР