Пандемията и избухването на войната в Украйна поставиха нови предизвикателства

...
Пандемията и избухването на войната в Украйна поставиха нови предизвикателства
Коментари Харесай

Българи чакат на опашка за инвестиционно злато

Пандемията и експлоадирането на войната в Украйна сложиха нови провокации пред хората, които търсят други възможности за спестяванията си. От огромно значение е знанието по кое време и в какво да се влага, по кое време е добре да се купува и продава. Това тласка вложителите на дребно от целия свят към златото.

Рудолф Бренер - създател на Philoro Edelmetalle, споделя пред Bloomberg, че пред неговите магазини в Европа има опашки от купувачи. " Когато стартира рецесията в Украйна, имахме големи поръчки ", споделя Бренер, чиито продажби са три пъти над естественото си равнище.

Подобни истории описват дилъри на злато от целия свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк основният изпълнителен шеф Джийн Фурман споделя, че 30% от клиентите му, търгуващи с първокласни продукти като часовници и бижута, са почнали да се интересуват и от капиталово злато под формата на кюлчета и монети. Грегор Грегерсен, създател на Silver Bullion Pte в Сингапур, регистрира 235% растеж в оборотите на покупко-продажба на злато и сребро през последния месец. " Инвеститорите мислят по линия на най-лошия сюжет с войната в Украйна и намират за рационално да купуват физически активи.

Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона – най-високото равнище от съвсем десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Повишеното търсене на златните произведения докара до повишение на цената на златото като на 8-ми март цената прескочи прага от 2000 $ за унция. Тези ценови нива последно бяха достигнати през 11-ти август 2020 година. При тази висока цена една част от вложителите взеха решение да продават, което от своя страна смъкна още веднъж цената на златото под 2000 $ за унция. През последната седмица златото се движи в диапазона 1910 – 1960 $ за унция.

В България също има огромно търсене на капиталово злато, което даже надминава предлагането, а за доставка на някои типове кюлчета и монети се чака сред 1 и 5 седмици. Много от известните монети като Австралийско кенгуру, Виенска филхармония, Американски орел и някои по-малки кюлчета са с изчерпана наличност. Същевременно инфлационният напън върху популацията продължава да се усилва, като формалните данни демонстрират към този момент двуцифрена инфлация – за февруари на годишна база тя доближи 10% за България. Основният клиент за капиталово злато у нас е на възраст сред 35-60 години, а от скоро се вижда наклонност, че и по-младите на възраст сред 18-24 години, демонстрират интерес към благородния метал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР