Панамският канал обявява продължителни транзитни ограничения поради суша

...
Панамският канал, жизненоважен проход, по който се движат 6 процента
Коментари Харесай

Панамският канал, жизненоважен проход, по който се движат 6 процента от световната морска търговия, ще удължи транзитните ограничения поради причинените от суша ниски нива на водата.

Властите на канала за първи път обявиха ограничения тази година, създавайки натрупани кораби, чакащи да преминат. Но в четвъртък тези ограничения бяха удължени с най-малко 10 допълнителни месеца.

„В момента наблюдаваме увеличение на пристигащите. Пиковият сезон е, тъй като декември наближава, така че стоките за Коледа се движат бързо“, каза в интервю заместник-администраторът на канала Иля Еспино.

Панамският канал играе ключова роля в морския транспорт, като позволява на корабите да преминават сравнително лесно между Атлантическия и Тихия океан, но може да остане с намален капацитет до една година поради настоящите си плитки водни нива.

Бордюрите накараха някои собственици на кораби да облекчат товарите си или да търсят алтернативни маршрути, а Еспино насърчи собствениците на кораби да правят резервации преди време, за да избегнат закъснения. В момента изоставането възлиза на около 115 кораба, според официални данни.

Властите се надяват, че ограниченията ще им помогнат да издържат до следващия дъждовен сезон, тъй като липсата на дъждовна вода натоварва задачата за преместване на кораби през сложна поредица от шлюзове, които действат като водни асансьори.

Проходът от 80 километра (50 мили) обслужва до голяма степен кораби от Съединените щати, Китай и Япония със средно 32 кораба, пресичащи всеки ден. Този брой е намалял от 40 на ден през 2022 г.

Времената на изчакване за влизане, обикновено от три до пет дни, сега са средно до 11 дни.

Проект за разширяване на канала беше завършен през 2016 г. и беше отбелязан като победа за търговския трафик между Северна Америка и Азия.

Тази седмица панамският президент Лаурентино Кортизо смъмри колумбийския президент Густаво Петро, ​​че е заявил, че каналът е затворен поради суша.

„Имаме ограничение в Панама, както сме имали и в други случаи, но не е вярно, че Панамският канал е затворен“, каза Кортизо.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР