Панагюрище стана един от първите градове в Европа, в които

...
Панагюрище стана един от първите градове в Европа, в които
Коментари Харесай

В Панагюрище бе задействана мрежа по инициативата WiFi4EU

Панагюрище стана един от първите градове в Европа, в които беше задействана безжична мрежа за безвъзмезден интернет достъп на жителите на общината. Мрежата разполага с общо 6 точки за публичен достъп, като формалното й разкриване оповестиха взаимно кметът на Панагюрище Никола Белишки и еврокомисарят Мария Габриел.

„ Панагюрище е едно от обичаните ми места в България, тъй като тук се поддържа този безсънен български дух, който ни кара да се гордеем. Поздравявам кмета Никола Белишки и екипа му за бързото създаване на системата. С наслаждение връчвам алегорично ваучера за 15 000 евро, като тази мрежа е прелестен образец за изгодата от самодейността WiFi4EU за хората от всяка община. Тя дава още една опция на Панагюрище да покаже своето богато културно-историческо завещание на повече европейци “, съобщи при връчването на ваучера Мария Габриел.

 Кметът на Панагюрище Никола Белишки получава символичния ваучер от еврокомисарят Мария Габриел. Снимка: Владимир Владков

Кметът на Панагюрище Никола Белишки получава символичния ваучер от еврокомисарят Мария Габриел. Снимка: Владимир Владков

„ Изключително съм горделив, че Община Панагюрище е една от 113-те общини (в България), която освен е съумяла да кандидатства със собствен план по самодейността, само че и да го осъществя. Инициатива е напълно заслуга на Мария Габриел, нейна е концепцията. С реализацията му ние ще дадем още по-голяма опция освен на жителите на общината, само че и на гостите на града ни, както и на всички жители на Европейски Съюз да схванат какво се случва при нас. Макар и дребна община, ние имаме какво да разкажем за предишното си, имаме какво да разкажем и за сегашното. Вярвам, че с общи старания и с осъществения план ще имаме едно по-добро бъдеще “, сподели кметът Никола Белишки.



„ Думата съгласуваност не би трябвало да е единствено в речите и в текстовете на декларациите. Свързаност значи да имаме връзка с младежите, да поддържаме връзка, да откриваме нови приложения, да дадем опция като родители, като баби и дядовци да поддържаме връзка с тези, които не са наоколо. Освен това по този начин ще дадем опция на нашето обитаемо място да получи по-голяма видимост и да бъде оценено в Европа. Панагюрище е тази наша „ българска перла “, която желаеме да продължим да разпространяваме, с неговото необикновено историческо завещание “, добави Габриел.

 Една от WiFi точките в парка на Панагюрище. Снимка: Владимир Владков

Една от WiFi точките в парка на Панагюрище. Снимка: Владимир Владков

Освен на площада, точки за интернет има и в близкия парк. Мария Габриел тества качеството на мрежата посредством видеовръзка с възпитаници, които се бяха свързали към мрежата с име „ WiFi4EU” от другите места.

 Видеоразговори през новата безжична WiFi4EU мрежа на Панагюрище

 Видеоразговори през новата безжична WiFi4EU мрежа на Панагюрище

 Видеоразговори през новата безжична WiFi4EU мрежа на Панагюрище

Видеоразговори през новата безжична WiFi4EU мрежа на Панагюрище. Снимка: Владимир Владков

За първия стадий на самодейността WiFi4EU са признати плановете на 113 български общини, като по този индикатор България е на 12 място в Европейски Съюз, като ще получи финансиране на стойност 1,695 милиона евро. Общините подписаха контракти с Европейска комисия в края на 2018 година, като срокът за реализация на плановете е 18 месеца.

Вторият конкурс за самодейността се организира на 4 и 5 април т.г., като над 10 000 общини от Европейски Съюз са кандидатствали за ваучер за 15 000 евро. На всяка страна са обезпечени най-малко 15 ваучера, като оптималният брой е 510. В момента се прави оценка на кандидатурите по втория конкурс, а през май се чака комисията по избора да разгласи кои общини ще получат късмет да осъществят плановете си.

През тази година следва още един стадий от състезанието са WiFi планове, като подаването на оферти е планувано за 14 юли 2019 г.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР