Памукът присъства в ежедневието ни повече, отколкото предполагаме. Освен в

...
Памукът присъства в ежедневието ни повече, отколкото предполагаме. Освен в
Коментари Харесай

Най-големите производители на памук в света

Памукът участва в всекидневието ни повече, в сравнение с допускаме. Освен в облеклата ни, памукът участва в цедките за кафе, както и в маските, които използваме, с цел да ограничим разпространяването на пандемията.

Като най-използваното естествено влакно, памукът се трансформира в най-важния нехранителен селскостопански артикул. В момента за почти половината от всички текстилни произведения се употребяват памучни нишки.

На инфографиката са едни от най-големите производители на памук в света, като употребява данни от Министерството на земеделието на Съединените щати.

 Ranked: The World

Най-ранното произвеждане на памук е било към 5000 година пр.н.е. в Индия и през днешния ден всяка година се създават към 25 милиона тона памук. В момента пет страни съставляват към 75% от международното произвеждане на памук, като Китай е най-големият производител в света. Страната способства за над 23% от международното произвеждане, с почти 89 милиона производители на памук..

Значението на памука не може да бъде подценявано, тъй като той е главната суровина за китайската текстилна индустрия.

Съединените щати са водещият международен експортьор на памук, изнасяйки три четвърти от реколтата си.

Въпреки смисъла си за международната стопанска система, производството на памук е изправено пред обилни провокации във връзка с устойчивостта. За производството на памук се употребява повече вода, в сравнение с за всички останали селскостопански артикули и производството постоянно включва потребление на пестициди, които заплашват качеството на почвата и водата.

Производството включва насилствен и детски труд много постоянно. Според Европейската комисия детският труд във веригата за доставка на памук е най-разпространен в Африка и Азия, при дребни фермери.

През 2020 година американският производител на облекло Patagonia спря снабдяването с памук от самостоятелната територия Синдзян заради отчети за насилствен труд и други нарушавания на човешките права против уйгури и други малцинства.

Компанията-майка на Victoria " s Secret също се ангажира да отстрани китайския памук от своята верига за доставки. Независимо дали тези промени във веригите за доставки оказват въздействие върху производството на памук в Китай и практиките, памукът остава значима суровина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР