Паметта на Никола Вапцаров беше почетена с церемония в София

...
Паметта на Никола Вапцаров беше почетена с церемония в София
Коментари Харесай

Почетоха паметта на Вапцаров в София

Паметта на Никола Вапцаров беше почетена с гала в София във връзка 81-вата годишнина от разстрела на поета, предадоха Българска телеграфна агенция и БНР.

Събитието беше проведено от Българския антифашистки съюз, Градския комитет на Социалистическата партия и Съюза на публицистите. В Гарнизонното стрелбище на София, където преди 81 години е погубен Вапцаров, с цел да чуят стиховете му се събраха политически водачи, представители на посолството на Русия и доста жители.

Пред паметта на поета се поклони и вицепрезидентът Илияна Йотова: " Поет от международна големина, преведен на над 90 езика. Поет, който на първия Световен конгрес на мира през 1949-та година получава една от премиите за международен мир и малко по-късно майка му посмъртно получава тази премия ".

За поета и поколенията след него приказва и племенницата му Мая Вапцарова: " Разбрах, че минава не времето. Минаваме ние и в случай че техните завещания, тяхната лирика заличим и не остане нищо, дружно с нищото ще си отиде и нашата религия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР