Паметта на жертвите в атентата на гара Буново не е

...
Паметта на жертвите в атентата на гара Буново не е
Коментари Харесай

39 години от терора на гара Буново: Най-кървавият железопътен атентат в историята на България

Паметта на жертвите в атентата на гара Буново не е забравена през днешния ден – 39 години след най-кървавия терористичен акт в историята на България, лишил живота и на две деца. Най-големият от серията бомбени атентати е осъществен на 9 март 1985 година, напомня ИА " Фокус ".

Той е дело на терористичната организация " Турско националноосвободително придвижване в България ". Атентаторите слагат бомба във вагон за майки с деца на трен по линията Бургас-София. Загиват седем души. 

Жертви на терора са Георги Цветанов - останал вечно на 12 години, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова на 64 години, Яворка Петрова на 38 години, Емил Николов на 40 години, Николай Генков на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов. 

Тежко ранени са 9 души, измежду които също има две деца. С по-леки контузии се отървават други двайсетина индивида в региона на гара Буново.

Заложената бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в региона на гара Буново. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и гърмежът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където съгласно специалисти убитите биха били евентуално с пъти повече. 

Вагонът е откачен. На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда - кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история

Половин час след гърмежа в Буново избухва гърмеж във фоайето на хотел " Сливен " в града, при който са ранени двадесет и трима души.

Атентатите са дело на членове на протурската незаконна организация Турско националноосвободително придвижване в България (ТНОДБ), написа в обвиняването. Като претекстове се акцентират дейностите на държавната власт по известния като " Възродителен развой ". 

На 25 април през 1988 година, след траял 20 дни правосъден развой и събрани 200 тома с доказателства и свидетелски показания, Върховният съд осъжда на гибел посредством разстрел Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), поради присъединяване им в серия бомбени атентати през 1984-1986 година След четири месеца присъдите са изпълнени. На подсъдимата пейка са изправени общо 7 души. Останалите получават от една до пет години затвор. 

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. Той излежава единствено две от тях, амнистиран е от президента Желю Желев и освободен през 1990 година На 2 години затвор е наказан Никола Николов, на по една зад решетките съдът изпраща Севда Латинова и Милко Вълканов.

През 1990 година на постройката на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007 наоколо до гарата и монумент на жертвите на атентата. Той съставлява монументална скулптурна комбинация, висока 7 метра.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР