Паметникът в памет на загиналите в борбата против фашизма е ...

Паметникът в памет на загиналите в борбата против фашизма е

Изрисуваха Братската могила в Борисовата градина с цветовете на украинското знаме

Паметникът в памет на починалите в битката срещу фашизма е бил изрисуван с цветовете на украинското знаме . Това оповестиха от посолството на Руската федерация в България.

Монументът в Борисовата градина е по-известен като Братската могила . Освен " новата одеждa ", върху главната плоча се вижда и дребна свастика .

" Преди няколко дни след тържествените мероприятия в България, в това число в София, отдадени на Деня на Победата и подвига на руските воини, избавили света от немския нацизъм, беше опозорен монумент на български антифашисти в Борисовата градина ", пишат от дипломатическата задача в своя формален профил в Телеграм." Украинските вандали, които са създали това, са желали да кажат, че за тях жертвите измежду участниците на българското антифашистко придвижване нямат никаква полезност . Особено цинично наподобява хитлеристката свастика на централната плоча на мемориала. За страдание, означаваме, че нацизмът към момента не е изкоренен в Европа дори предвид на това, каква цена е платена за успеха над него ", означават още от посолството.

В Братската могила са положени костите на 17 видни дейци на Българската комунистическа партия и Работническия юношески съюз , живели и работили в София, които са починали в битката срещу фашизма и властническия режим в България. Това са: Антон Иванов, Йорданка Николова-Чанкова, Владо Тричков, Владо Георгиев, Цвятко Радойнов, Емил Марков, Начо Иванов, Аврам Стоянов, Александър Димитров, Адалберт Антонов, Лиляна Димитрова, Свилен Русев, Мария Петлякова, Гиньо Георгиев, Лев Желязков, Любчо Баръмов, Емил Шекерджийски.

Паметникът се състои от централна висока част и 2 ниски елементи в профил. Основната му част съставлява обелиск с височина 41 метра . Пред него е издигната бронзова статуя на партизанин и партизанка. Отстрани на обелиска са сложени бронзови венци. На напред във времето, на ниските елементи в профил има скулптурни композиции. Отдясно, в центъра на групата е майка, изпращаща наследник (партизанин) на фронта. Отляво служащ, селянка и интелигент символизират единството на народа. Има костница, закрита с гранитна плоча и бронзов венец.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg