Паметникът на цар Самуил в Скопие осъмна с надпис Цар

...
Паметникът на цар Самуил в Скопие осъмна с надпис Цар
Коментари Харесай

Паметникът на Самуил осъмна с надпис: Цар на Македония

Паметникът на цар Самуил в Скопие осъмна с надпис " Цар на Македония ". Извършителите на вандалския акт не са известни, съобщи

През миналата седмица цар Самуил и информацията за него в учебниците в РСМ беше централна тематика на диалог сред взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси сред София и Скопие. Там беше контрактувано взаимно честване на Самуил и в двете страни, само че остава разногласието по какъв начин тъкмо да се впише той в македонските учебници.

Дни преди съвещанието на смесената историческа комисия в Скопие македонските медии разгласиха вести с " притеснителни " заглавия - " Во петок ќе им го дадеме цар Самоил на Бугарите!? " ; " Цар Самоил најверојатно до петок ќе се побугарчи. "

Още преди две години комисията одобри протокол, че Самуил се приема за " последовател на българската царска традиция ". Това бе заобиколен метод комисията да признае, че той е от български генезис. Когато беше препоръчано този текст да бъде записан и в учебниците по история на РСМ, македонската част от комисията се възпротиви и разгласи, че тази дефиниция ще се употребява единствено за политическа приложимост.

 Слави Трифонов с остри думи за Кирил Петков поради Северна Македония и Каримански Виж още

Следващата среща на смесената историческа комисия ще се проведат на 12 и 13 май в София.

Междувременно тематиката за Скопие провокира напрежение измежду ръководещата коалиция през днешния ден след пост във Facebook на водача на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов. Той укори премиера Кирил Петков в опит да заобиколи съдружното съглашение във връзка с Република Северна Македония.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " отхвърлиха да има подмолни сделки за повдигане през юни на ветото за Република Северна Македония за начало на договаряния за участие в Европейския съюз. От Българска социалистическа партия обявиха, че нямат информация за подобен ангажимент от страна на премиера.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР