Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години

...
Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години
Коментари Харесай

Ще ремонтират паметника на Шипка

Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години от 1926 година до 1930 година и е открит пред 1934 година от цар Борис III и премиера Кимон Георгиев.

Министерството на културата е одобрило без забележки идейния план на архитектурното бюро " Вамос " за ремонт на Паметника на свободата на Шипка, заяви доктор Чавдар Ангелов, шеф на Националния парк-музей " Шипка – Бузлуджа ", пред Българска телеграфна агенция.

До четири месеца би трябвало да е подготвен работният план, който ще включва и количествено-стойностна сметка на плануваните действия.

" Надявам се за отбелязването на 145 години от Шипченската епопея през август той да бъде още веднъж утвърден и координиран с Министерството, с цел да ще бъде оповестена и социална поръчка за реализатор ", сподели Ангелов.

Влагата, суровите климатичните условия, внезапните температурни амплитуди през лятото и зимата са измежду главните аргументи, с цел да има потребност от ремонт. Експертно проучване на фасадата, направено предходната година, е посочило къде проблемите са най-сериозни.

Въз основа на резултатите от него, планът за консервация и реституция на Паметника на свободата планува подсилване на фасадата. За задачата ще бъдат сменени някои от камъните по облицовката, отначало ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат отстранени механично.

Освен консервация и реституция, планът планува и възобновяване на истинския интериор на Паметника на Шипка, заяви още Ангелов.

" За старт на действителни ремонтни действия на Шипка може да се приказва най-рано от лятото на идната година ", предвижда историкът.

Частичен ремонт е планиран през 1971 година и изпълнен през 1981-ва, добави за Българска телеграфна агенция шефът на Националния парк-музей " Шипка - Бузлуджа ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР