Паметникът на Съветската армия се нуждае от спешна реставрация, за

...
Паметникът на Съветската армия се нуждае от спешна реставрация, за
Коментари Харесай

Областната управа в София установи спешна нужда от демонтаж на Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската войска се нуждае от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне. Това се споделя в заключението на експертната инспекция на регионалната администрация в София.

В мнение, оповестено на уеб страницата на администрацията, се споделя, че монументът може да докара до съществени произшествия поради неприятното му положение.

" Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид) ", се споделя в известието.

За да се предотвратят възможни бъдеще произшествия ще бъде сложена спомагателна ограда към паметника.

Предстои оповестяване на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати.

Място за преместването им обаче към момента не е определено - това ще стане след " обширен обзор на всички благоприятни условия "

През август регионалната администрация на София задейства процедурата за премахването на руския монумент, а малко по-късно сложи и ограждения към него.

Монументът постоянно е обект на похищения в символ на митинг против съветското въздействие в България. Построен е 10 години след нахлуването на Червената войска в България, когато Съюз на съветските социалистически републики афишира война на страната ни. Той на няколко пъти беше заливан с багра, а през август неговата плоча беше счупена след протестна акция на футболни почитатели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР