Паметникът на генерал А.П. Хил в Ричмънд. Снимка: АПСледвайте Гласове

...
Паметникът на генерал А.П. Хил в Ричмънд. Снимка: АПСледвайте Гласове
Коментари Харесай

Премахват паметник на генерал от времето на Конфедерацията в столицата на щата Вирджиния

Паметникът на военачалник А.П. Хил в Ричмънд. Снимка: АП
Следвайте " Гласове " в

Тази седмица би трябвало да стартира работата по преместването на последния монумент от епохата на Конфедерацията, който е благосъстоятелност на град Ричмънд, откакто арбитър отхвърли настояването статуята на военачалник А. П. Хил да остане на видното си място в столицата на американския щат Вирджиния, съобщи Асошиейтед прес.
Съдията отхвърли тъжба на четирима наследници на убития в Гражданската война военачалник Хил, които желаеха проектите за пренасяне на монумента да бъдат спрени.
Въпреки че махането на паметника от оживено кръстовище в Ричмънд би трябвало да стартира през днешния ден, не е ясно дали то ще завърши изцяло до края на седмицата, сподели зам.-ръководителят на градската администрация по локален ефирен канал.

Ричмънд, който е бил столица на Конфедерацията по време на Гражданската война, преди две години стартира да отстранява доста монументи, свързани с този интервал.  Това стана на фона на митинги с претенции за расова правдивост, последвали убийството на чернокожия Джордж Флойд от бели служители на реда. Сред отстранените известни монументи беше внушителна скулптура на военачалник Стоунуол Джаксън, свалена през 2020 година от бетонния си фундамент на един от централните булеварди на града.
Градските управляващи в Ричмънд взеха решение да реалокират паметниците в музея за история на чернокожите. Опитите за унищожаване на статуята на военачалник Хил обаче са усложнени, тъй като през 1891 година останките на пълководеца са заровени под монумента и те също би трябвало да бъдат преместени.
Ричмънд към този момент похарчи 1,8 милиона $ за пренасяне на монументи, които са градска благосъстоятелност, заяви в. „ Ричмънд таймс диспач “. Много скулптури на герои на Конфедерацията са били сложени десетилетия след Гражданската война, през интервала „ Джим Кроу “, когато някои щати вкарват нови сегрегационни закони, както и по времето на придвижването „ Загубена идея “, когато историци и общественици се пробват да обрисуват протеста на Юга като битка за отбрана на правата на щатите, а не на робството.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
12 Дек 202223712 Дек 202213812 Дек 202285912 Дек 20224212 Дек 202235812 Дек 2022169КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022195009 Дек 202242908 Дек 202269724 Sep 20223338
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР