Паметникът на Бузлуджа спечели поредно международно признание и ще получи

...
Паметникът на Бузлуджа спечели поредно международно признание и ще получи
Коментари Харесай

Фондацията на Getty финансира обследването на паметника на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа завоюва следващо интернационално самопризнание и ще получи безплатно финансиране от 185 000 $ от американската фондация " Getty ", с цел да се изготви проект за неговата консервация.

Монументът се подреди измежду 10-те здания, определени от " Getty " за 2019 година по програмата " Keeping it modern ".

Идеята на програмата е да подкрепя правенето на проекти за консервация, които да служат за образец, и да развива знанието за опазването на постройките от модернизма.

Паметникът на Бузлуджа е издигнат през 1981 година за отбелязване на 90-годишнината на българското социалистическо придвижване. Проектиран е от проектант Георги Стоилов. Основното тяло има формата на диск, която мнозина оприличават като кацнала извънземна паница на върха, която се вижда от километри.

От 1981 до 1989 година паметникът е един от най-популярните обекти в България, само че с края на комунизма запада и неговият искра и през днешния ден е оставен на разрухата на времето. В последните години на думи локалната и държавната власт декларират поддръжка за запазването на паметника. Още предходната година стартира оповестяването на постройката за национално културно завещание, само че процедурата се бави в Министерството на културата и към момента не е завършила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР