Паметникът, 62-метрова стоманена статуя на жена воин, е построен през

...
Паметникът, 62-метрова стоманена статуя на жена воин, е построен през
Коментари Харесай

Украйна смени съветския символ на паметника на Родината в Киев

Паметникът, 62-метрова стоманена скулптура на жена боец, е издигнат през 1981 година на върха на рид на десния бряг на река Днепър. Гледаща строго на изток, фигурата държи меч в дясната си ръка и щит в лявата.

 

Първоначално щитът носеше герба на Съветския съюз - кръстосани сърп и чук, заобиколени от житни класове.

 

В края на юли служащи отстраниха елементи от герба. В събота те започнаха да инсталират тризъбец на щита, само че не съумяха да завършат работата заради неприятно време и предизвестие за въздушно нахлуване за столицата.

 

Този ход има своите корени в придвижване за декомунизация – или за унищожаване на спомените за някогашния Съветски съюз – което Украйна ускори след тоталната инвазия на Русия предходната година.

 

Тази културна смяна към по-силна украинска самоидентичност беше съпроводена през последните години от политически надолнище на запад, който вбеси Владимир Путин и беше част от оправданието му за нахлуването.

 

Киев споделя, че нашествието наподобява е имперска задача за пресъздаване на Съветския съюз.

 

По време на революцията на Майдана от 2014 година протестиращите събориха скулптури на Владимир Ленин, отхвърляйки авторитаризма и комунизма и настоявайки за по-тесни връзки с Европейски Съюз.

 

Украйна забрани руските знаци през 2015 година, годината откакто Русия анексира Крим и поддържа сепаратистките прокси в източната част на страната.

 

В цяла Украйна стотици скулптури на съветски поети и руски генерали бяха съборени или обезличени, а публичното изкуство и пропагандните фрески бяха покрити или отстранени.

 

Хиляди улици и десетки градове и села бяха преименувани. Улици и площади, които преди този момент бяха кръстени на руски партийни водачи или генерали, получиха имена, свързани с националната история, видни украинци или другари на украинския народ като починалия американски сенатор Джон Маккейн.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР