Паметника на Бузлуджа стои без охрана, вратата му е разбита

...
Паметника на Бузлуджа стои без охрана, вратата му е разбита
Коментари Харесай

Бузлуджа с разбита врата и без охрана

Паметника на Бузлуджа стои без защита, вратата му е разрушена и по този начин свободен достъп имат
хора, които чупят и вандалстват. За това сигнализираха от " Проект Бузлуджа ", които са посетили през вчерашния ден монумента.
Оттам напомнят, че след сполучливото обезопасяване на постройката Областният шеф на Стара Загора е издал заповед за възбрана на какъвто и да е достъп. Освен това той е иззел ключовете за постройката от охраняващите я служители на реда. С това решение е неразрешен достъпът и на екипа на плана.
Била е изключена и системата за мониторинг от датчици и камери, които сигнализират при заплаха за мозайките. Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са още веднъж изложени на риск.
" По-лошото е, че спирането на полицейската защита, значи несъмнено разрушение на всичкия положен труд досега. Само един удар и цяло мозаечно пано, което сме нормализирали камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите към този момент няма да защищават мозайките ", предизвестяват от екипа. Те алармират, че нерегулираният достъп може да докара до трагичен случай, тъй като посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други рискови зони.
От " Проект Бузлуджа " приканват всеки, който желае, да напише писмо към Ива Радева, регионален шеф на Стара Загора, с молба за опазване на полицейския пост на Бузлуджа, позволение за достъп за служителите на реда на работа, които би трябвало да могат да реагират при рискови обстановки, както и за достъп за фондация " Проект Бузлуджа " за включване на системата за мониторинг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР