Паметник на славния пълководец от Балканската и Първата Световна война

...
Паметник на славния пълководец от Балканската и Първата Световна война
Коментари Харесай

Видинският митрополит освети новооткрития паметник на славния пълководец Борис Дрангов в Лом /снимки/

Паметник на славния военачалник от Балканската и Първата Световна война полк. Борис Дрангов тържествено бе открит в Дунавския парк в Лом.
Легендарният преподавател на българското войнство, създател на популярните думи, че България „ изпитва належаща потребност от нравствени великани, а не от нравствени кастрати “, и че нацията „ би трябвало да се води и въодушевява от възвишени характери “, служи като младши офицер и поручик в Ломския Втори конен полк от 1893 до 1903 година
Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети мемориала и отслужи молебен в памет на воините, сражавали се и дали живота си за свободата и независимостта на България. Ученици от СУ „ Димитър Маринов “ рецитираха стихове. Венци и цветя сервираха Община Лом, кметство Василовци, деца, жители и представители на патриотични организации. Мемориалът на полк. Дрангов, направен от Красимир Сурулейски, бе вдигнат посредством дарителството на известния онколог и патриот проф. Иван Гаврилов във връзка 150 години от рождението на пълководеца. „ Да се знае, да се помни, да възпитаваме децата си в дух на родолюбие и национализъм, с цел да я има България! “ – сподели проф. Гаврилов, който дружно с със зам.-кмета на Община Лом Хилда Владимирова откри паметника на Борис Дрангов. Патриотичен концерт в НЧ „ Постоянство 1856 “ във връзка 150 години от рождението на изнесоха оркестър „ Шевица “, националният артист Володя Стоянов и фолклорните танцови сформира „ Северняче “ и „ Дунав “. Интерес провокира и пътуващото читалище „ Бащино огнище “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР