Паметник на „македонската“ принцеса Теодора Косара откри президентът на РСМ

...
Паметник на „македонската“ принцеса Теодора Косара откри президентът на РСМ
Коментари Харесай

Кражба на история! Пендаровски откри паметник на „македонската“ принцеса Теодора Косара

Паметник на „ македонската “ принцеса Теодора Косара откри президентът на РСМ Стево Пендаровски в черногорския град Бар, предава БГНЕС.

Пендаровски провокира сериозна дипломатическа интензивност след изказването си в Черна гора, в което показва, че Теодора Косара, щерка на цар Самуил, която е била омъжена за княза на Дукля Иван Владимир, е македонка.

Изявлението му е по време на първо публично посещаване в Черна гора, където Пендаровски бе посрещнат тържествено в Цетине от президента Мило Джуканович. В пристанищния град Бар се състоя тържествена гала, на която Пендаровски връчи паметна плоча на Владимир и Косара на черногорския президент Джуканович, която по думите му в неговия профил Туитър демонстрира “силната символика на положителните връзки и културно-историческата връзка сред Северна Македония и Черна гора”.

Този акт на Пендаровски е извънредно чудноват на фона на уверенията от страна на управляващите в Скопие, че вършат всичко за спазването на Договора за другарство и добросъседство с България, който двете страни подписаха през август 2017 година.

Последиците от тази провокация и историческата истина за Теодора Косара разяснява историкът и експерт по средновековна история проф. Пламен Павлов:

„ Принцеса Теодора Косара е щерка на българския цар Самуил и брачна половинка на княза на Дукля Иван Владимир, който българският държател пленява по време на поход и по-късно оженва за щерка си.

„ На пръв взор с един почтен жест – откриването на незабравим знак за любовта сред „ керката “ на цар Самуил и „ църногорския “ княз Иван Владимир – управляващите в Скопие желаят да покажат, че в Средновековието има македонско царство и то няма нищо общо с България, че то води някаква лична външна политика, както днешната РСМ се пробва да го прави “, съобщи проф. Павлов.

Той уточни, че се експлоатира една история, която е доста добре позната в Средновековието. Тя има отзвук надалеч отвън Балканите. Според някои откриватели любовта сред Теодора Косара и Иван Владимир има някакъв въпреки и отдалечен отзвук и в пиесата „ Буря “ на Уилям Шекспир, тъй като сходни истории са били забавни за хората от Ренесанса.

Проф. Павлов предлага да се обърнем към изворите на тази история. „ Тя е разказана най-подробно от така наречен Дуклянски презвитер – католически духовник, а съгласно някои създатели даже е бил свещеник на град Бар – където и се разигра преди няколко дни цялото това събитие. Той употребява по-стари извори и локални предания, дава един доста необятен взор върху тогавашните Балкани. Дуклянският презвитер приказва за Българска империя и за нищо друго, а цар Самуил е наименуван „ император на България “, което е латинският аналог на нашето цар. Византийската купа василевс и латинската император подхожда на българската цар, която по-късно е възприета от Сърбия на Стефан Душан и от Московска Русия при Иван Грозни “, съобщи историкът и акцентира:

„ Историческата основа е безапелационна, че става дума за българско царство и за българския цар Самуил “. Дуклянският презвитер също по този начин изяснява и от кое място идва името българи – в духа на тогавашното мислене то произлиза от реката Волга.

„ В село близо до Бар има непокътнат дървен кръст, който по преданието цар Иван Владислав е пратил на Иван Владимир в символ на положително отношение преди срещата, която българският цар желае със своя васал. На тази среща Иван Владислав по политически аргументи отстрани Иван Владимир. В историята за този кръст още веднъж се приказва за български цар и за нищо друго “, сподели проф. Павлов, давайки още едно доказателство за връзките на наследниците на Самуилова България с Дукля.

Иван Владимир е уважаван като светец от православните българи, черногорци, албанци и гърци. „ Средновековна Сърбия няма никакво отношение към този светителски фетиш и тя го възприема едвам през ХIХ - ХХ век предвид на великосръбския национализъм и желанието за агресия на Балканския полуостров “, добави медиавистът.

Той напомни, че уважавани сръбски историци като Тибор Живкович и Сърджан Пириватрич, които работят с историческите извори, също са безапелационни, че страната на Самуил е българска. Името на Иван Владимир е включено и в най-официалния монумент на Търновската патриаршия – Бориловия Синодик, където е комплициран сред българските царе.

„ Той е подложен след Самуил като български цар, което приказва, че още през Средновековието цялата история е възприемана като израз на връзките на България с тези земи “, акцентира проф. Павлов. Той съобщи, че днешната Българска страна, която е правоприемник на Самуилова България, би трябвало по безапелационен метод да реагира на всевъзможни случаи на кражба на история.

„ В случая става дума точно за кражба на история. Президентът Пендаровски, когато пристигна на този висок пост, даваше знаци за възстановяване на връзките с България. Вместо това виждаме, че той е флагман на антибългарската политика. За това свидетелства както казусът с фалшификацията на историята с Теодора Косара, по този начин и приемането на една делегация на противоречивата и нелегитимна организация ОМО „ Илинден “. Трябва да се реагира на такива актове и на всички сходни образци на груба кражба на история и груба политизация на историята “, сподели още проф. Пламен Павлов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР