Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит в Малага

...
Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит в Малага
Коментари Харесай

Паметник на Кирил и Методий откриват в Малага

Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит в Малага на 5 април, оповестиха от тамошното българско учебно заведение " Родина ". Събитието ще постави и началото на годишния културен фестивал „ Български дни в Малага “.
Идеята за издигането на паметник на солунските братя поражда във връзка 1160 година от основаването на глаголицата и 43 година от оповестяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II. По думите на папата светите братя са мост сред Изтока и Запада и имат извънреден принос както за културното израстване на Стария континент, по този начин и за образованието на доста генерации европейци.
Инициативата на учебно заведение „ Родина “ и Асоциация „ Малага - България 2010 “ цели да се сътвори един вечен съединителен общославянски център в сърцето на град Малага, който да припомня че произходът на българският език не разделя, а сплотява Европа.  
Проектът е финансиран от дарения и се осъществя със съдействието на кметството в испанския град. Изработката на монумента също е безплатно дело на художника Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР