Паметник на Ернест Солвей в чест на 180 г. от

...
Паметник на Ернест Солвей в чест на 180 г. от
Коментари Харесай

Паметник на индустриалеца Ернест Солвей бе открит в парка “Св. Троица”

Паметник на Ернест Солвей в чест на 180 година от рождението му бе открит в столичния парк “Св. Троица”. Недалеч от това място през 1898 година в наличието на цар Фердинанд е открита “Захарна фабрика” – най-голямото тогава промишлено дружество, благосъстоятелност на белгийска компания, в което главен акционер е Група “Солвей”. Създателят й Ернест Солвей през 1861 година патентова открития от него способ за промишлено произвеждане на калцинирана сода.

Основава компанията в съдружничество с брат си и още през 1878 година дава обществени осигуровки и пенсии за своите служащи. 3 година преди началото на идващия век вкарва 8-часовия работен ден, а от 1913 година и платените отпуски, припомниха от пресслужбата на “Солвей Соди” АД. Патентите носят доста благосъстояние на индустриалеца, което той употребява за благотворителни цели, стана ясно при откриването на монумента. Инициативата е на Гражданско съдружие “Епископ Йосип Щросмайер” със съдействието на цех “Солвей Соди”, който е част от интернационалната група, показана в 61 страни. Девненският колос е най-големият в Европа производител на калцинирана сода.

С потенциал от 1,5 млн. тона годишно той обезпечава 1% от националния ни експорт. За церемонията по откриването на паметника в столицата дойде ръководителят на Борда на шефовете на Група “Солвей” и правнук на Ернест Солвей – Никола Боел. “Благодаря ви за паметника на моя прародител – основател на фамилна компания на 155 години, която минава през всички събития в Европа от този момент до през днешния ден, показана в България от 1997 година с придобиването на девненския содов цех. Тази дълговечност е с помощта на нововъведението, която е в ДНК-то на “Солвей”, тя е благородна идея, сложена в услуга на планетата”, сподели Боел.

На събитието участваха зам.-министъра на културата Амелия Гешева, зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, посланика на Белгия в България Франсоа Бонтан, изпълнителния шеф на “Солвей Соди” АД Спирос Номикос.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР