Паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер бе открита в Сливен

...
Паметна плоча на епископ Йосип Щросмайер бе открита в Сливен
Коментари Харесай

Поставиха паметна плоча на Йосип Щросмайер в Сливен

Паметна плоча на свещеник Йосип Щросмайер бе открита в Сливен от посланика на Хърватия Ясна Огняновац и кмета Стефан Радев.
Плочата е сложена върху фасадата на частен парцел на едноименната улица в града.

Инициативата е на учреденото преди 15-ина години в София гражданското съдружие. То е било основано, с цел да резервира паметта за хърватския католически свещеник от 19 век и другар на българите, както и с цел да спомогне за културния продан сред двете страни, съобщи ръководителят Трифон Павлов. Той напомни, че първото издание на сборника „ Български национални песни “ на братя Миладинови излиза през 1861 година с помощта на великодушната финансова и морална поддръжка на свещеник Щросмайер.

Автор на паметната плоча е скулпторът Светлин Николов. Инициативата на сдружението в Сливен е осъществена със съдействието на предприемача Неманя Сарянович.

„ Двустранните връзки сред България и Хърватия са извънредно положителни. Всичко зависи от нас и новите генерации, с цел да бъде това другарство по-силно “, означи от своя страна дипломат Огняновац.

„ Сигурен съм, че доста наши съграждани, изключително – най-малките, ще получат първата си информация за това кой е Йосип Щросмайер и какви са заслугите му за страната ни от тази паметна плоча “, сподели пред основателите кметът Радев.
На откриването той бе съпроводен от заместника си Пепа Чиликова.

Кметът разгласи, че Общината обмисля събитие, предопределено за децата и младежите. Те ще бъдат поканени да опишат своите улици и да опишат историята на названията и на личностите, чието имена носят. Ще има и награди. „ Идеята е нашите деца да съберат информация и да се гордеят, че живеят на тази улица “, добави кметът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР