Памет към националния герой Васил Левски! България чества днес 184-та

...
Памет към националния герой Васил Левски! България чества днес 184-та
Коментари Харесай

Поклон пред Апостола - 184 години от рождението на Васил Левски

Памет към националния воин Васил Левски! България празнува през днешния ден 184-та годишнина от рождението на Апостола. Център на тържествата бе родният му град Карлово.

Стотици вървяха в обичайния поход " По стъпките на Апостола " в символ на благодарност към неговото дело за Освобождението ни от Османско господство.

В националния музей „ Васил Левски” в Карлово ще се състои награждаването на спечелилите в националните състезания, отдадени на Апостола. През целия ден там се отбиваха хора, с цел да си напомнят живота и делата на Апостола. В знак на благодарност десетки жители отрупаха и паметника на Васил Левски в центъра на града с цветя.

Честванията във връзка рождението на Апостола започнаха от храма " Св. Николай ". Военни почести и цветя на гроба на Гина Кунчева-майката на Левски. Десетки сведоха глави пред паметта на Дякона. 240 доброволци от една до 75 години и тази година извървяха в поход " стъпките на Апостола ".

А заветите, животът и ориста на Дякона споделя националният музей " Васил Левски ". Възстановена е и родната му къща.

" Когато е бунтовник, надали той е рискувал да посещава родния си дом, а мястото за срещи с майка му и с Карловския комитет е на други места в града “, описа Дора Чаушева, шеф на Национален музей " Васил Левски " -Карлово.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев сервира цветя на паметната плоча на Левски в черква в Айтос.

" Изключително значимо е тъкмо в днешния ден всички политици, всички партии да се замислят за заветите на Апостола, какво ни сплотява като народ, къде желаеме да стигнем и по какъв начин би трябвало да работим? ", съобщи президентът.

Той ще участва и на тържествената заря в Карлово довечера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР