Пълно затваряне на държавата няма да има, а въведените мерки

...
Пълно затваряне на държавата няма да има, а въведените мерки
Коментари Харесай

Ще има ли пълно затваряне на държавата?

Пълно затваряне на страната няма да има, а въведените ограничения дават резултат. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър.

Според Стойчо Кацаров инфектираните в последната седмица са по-малко. Натискът върху лечебните заведения понижава. Затова и към този момент не се постанова да получаваме помощ от Европа по Механизма за гражданска отбрана, който беше задействан преди няколко дни.

В Благоевград свободни кревати в коронавирус реанимацията няма.

" В момента, от разкритите 119 кревати, имаме единствено 4 свободни, като в реанимация от 12 са заети 12 реанимационни кревати. От 10 дни някъде непрестанно са заети леглата ", съобщи доктор Огнян Митев, шеф на МБАЛ-Благоевград.

В цялата Благоевргадска област следобед имаше единствено 2 свободни интензивни коронавирус кревати. От регионалната болница настояват, че мъчно се доставят с част от медикаментите за коронавирус.

" За страдание в последно време стартира да се усеща липса на някои лекарства, с които лекуваме. Урбазон не се намира. Трудно доставяме ", добави доктор Огнян Митев.

От здравното министерство регистрираха, че натискът върху лечебните заведения понижава.

" Засега здравната система, от позиция на това да се обезпечат благоприятни условия за болнично лекуване на всички пациенти, се оправя добре. Има задоволително кревати ", добави доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

Пикът на тази вълна е отминал, уверени са здравните управляващи.

" Последната вълна в действителност е най-интензивната и най-продължителната зараза. За качването до върха ни трябваха 13 седмици. Към момента виждаме, че сме надолу от пика ", посочи проф. Мира Кожухарова - епидемиолог, консултант на здравния министър.

" Няма да има локдаун. Мерките, които предприехме с въвеждането на зеления документ, дадоха своя резултат. Засега не се постанова да получаваме каквото и да било от Европейската комисия ", съобщи доктор Стойчо Кацаров.

България е на път да закупи и от втория тип моноклонални антитела за амбулаторно лекуване на коронавирус. Страната ни ще поръча и противовирусни таблетки за домашно лекуване, които се чака да са налични у нас през декември.

" Ще бъде предписван на хората за 5-дневен курс на лекуване. Би следвало да се употребява при пациенти с лека до междинна степен на болестта ", разясни Десислава Велковска, шеф " Лекарствена политика " към Министерството на здравеопазването.

" На този стадий профилактиката с имунизациите остава главната опция на здравните системи за битката с тази пандемия ", сподели още Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

Здравните управляващи ще изискат удължение на изключителната епидемиологична конюнктура в страната с още 4 до 6 месеца.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР