Пълно рециклиране на пластмасите до 2025г., намаляване употребата на суровини

...
Пълно рециклиране на пластмасите до 2025г., намаляване употребата на суровини
Коментари Харесай

Франция обяви план до 2025г. да рециклира 100% от пластмасите

Пълно преработване на пластмасите до 2025г., понижаване използването на първични материали с 30% до 2030г. и основаване на 300 000 работни места в така наречен кръгова стопанска система, в която сега работат към 800 000 души.

Това са част от амбициозния проект на френското държавно управление, разгласен в понеделник от премиера Едуар Филип. Радио " Франс ентернасионал " показа новината под заглавие " Франция разгласи война на отпадъците ".

В предприятието Moulinex на групата Seb в Мейен в Северна Франция министър председателят сподели, че " през днешния ден сме уверени, че е отживялост моделът, в който извличаме, преработваме, продаваме и изхвърляме ". Изборът на фабриката не е инцидентен, тъй като в нея се създават домашен уреди, които не са за еднократна приложимост, а могат да бъдат ремонтирани, обновявани и още веднъж употребявани.

Според него проектът ще подтиква популацията да рециклира, а бизнесът - да се насочи към артикули, които са по-издържливи и по-лесни за коригиране. Към 2020 година производителите на електроника и мебели ще би трябвало да осведомят потребителите какъв брой е нормалното време, за което те могат да се употребяват и по какъв начин да се ремонтират.

Ще бъдат затегнати и законовите условия към гаранциите върху продуктите. Ще би трябвало да бъдат основани и специфични интернет уеб сайтове, на които потребителите да могат да изпратят недоволствата и да споделят проблемите си.
Филип заяви още, че Франция основава и напълно нов бранш, отдаден на преработването на играчки, спортни артикули, мобилни телефони и артикули от сегмента " направи си самичък ". В момента по чекмеджетата на французите са забравени към 30 милиона остарели мобилни телефона, добави той.

Правителството ще понижи Данък добавена стойност за услугите за преработване, а облагането за замърсяване ще се увеличи. Строителната промишленост, отделяща към 70% от сметта в страната, ще бъде една от главните цели на първите ограничения.

При семействата ще се вкара принцип наложителната телевизионна такса да е пропорционална на размера изхвърляни боклуци.

Франция не е европейски водач в преработката на боклуци и е надалеч от момента, в който изцяло да се отърве от тях, разяснява RFI. През 2014г. към 39% от отпадъците са били отделени за повторна приложимост, до момента в който в Германия този дял е бил 65%, а във Англия - 50%. При пластмасите ситуацията е същото - събирани са 55% от бутилките, което е под междинното равнище за Европейски Съюз и надалеч под 90% в скандинавските страни.

 Франция разгласи проект до 2025г. да рециклира 100% от пластмасите
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР