Пълно осветяване на сделката за ЧЕЗ е задачата, която си

...
Пълно осветяване на сделката за ЧЕЗ е задачата, която си
Коментари Харесай

Първо заседание на Парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ

Пълно осветление на договорката за ЧЕЗ е задачата, която си сложи парламентарната анкетна комисия на първото си съвещание през днешния ден. Тя беше основана, с цел да изследва събитията към продажбата на енергийното сдружение. Депутатите взеха решение още идната седмица да изслушат специфичните служби и министерството на финансите.

Основната задача е да се осветли произходът на парите, с които ще се купи ЧЕЗ, съобщи репортерът на Българска национална телевизия Николай Минков. Стана ясно, че в секретното деловодство на Народното събрание е постъпила информация от държавното управление, в която са посочени съответни банки.

От спецслужбите депутатите чакат да обяснят дали тази транзакция може да заплаши държавната сигурност. На същото съвещание ще бъдат поканени и представители на финансовото министерство, с цел да обяснят до къде е стигнало арбитражното дело против България.

Ще бъде отправено питане и към чешката страна, с цел да изясни какви критерии са заложили пред купувачите като експертен потенциал и финансов потенциал. Тук се търси отговор на въпроса с какво „ Инерком “ е превъзхождала останалите си съперници.

На едно по последващо съвещание ще бъде изслушана и собственичката на „ Инерком “ Върбакова и всички регулаторни органи, които имат директно отношение към договорката с главен въпрос - ще бъдат ли обезпечени доставките на ток и тяхното качеството.
 Синдикатите желаят чуване на Синдикатите желаят чуване на "Инерком " в Народното събрание
Темите са обществените измерения на договорката, тактиката за развиване на сдружението и ценовата тактика КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят да се свика незабавно...

Още от Желю Бойчев и Валентин Николов от ГЕРБ:
Жельо Бойчев, ръководител на анкетната комисия за ЧЕЗ: Тази комисия може да вземе доста решения. Може да вземе решение за това по какъв начин и по какъв метод българските институции и българските регулатори би трябвало да работят в този бранш. За да станат ясни всички институции по веригата, които са имали отговорност по тази договорка, свършили са си работата. За да стане ясно кой придобива това сдружение и каква ще бъде неговата орис вероятно, в случай че има договорка. Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ: Дали цената достъп, транспорт, систематизиране и така нататък, които ще се образуват като съставни елементи, ще бъдат променени на база вложенията. Работните места дали ще бъдат непокътнати и по какъв начин ще се развива сдружението.  © Българска национална телевизия
Ще бъде поканен министър председателят Бойко Борисов, с цел да изясни по какъв начин се е стигнало до решението българската страна да се намеси в договорката с ЧЕЗ. Ще бъде изслушан и ръководителят на КЕВР, с цел да се изясни въз основата на одитите какви нарушавания са установени в ЧЕЗ. Ще бъде изслушан и представител на организацията за приватизация, който да изясни по какъв начин е раздържавено сдружението и след това е продаден миноритарният пакет акции.
Още по тематиката Сделката с ЧЕЗ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР