Пълният състав на новия Висш съдебен съвет ще стана известен,

...
Пълният състав на новия Висш съдебен съвет ще стана известен,
Коментари Харесай

Парламентът избира новите членове на съдебния съвет

Пълният състав на новия Висш правосъден съвет ще стана прочут, откакто и депутатите гласоподават своите 11 представители в кадровия орган на Темида. Точката евентуално ще е първа в дневния ред на Народното събрание през днешния ден, откакто предходната седмица изненадващо гласуването отпадна.

Кандидатите са 18 - 11 за шест места в съдийската гилдия на съвета и седем за пет места в прокурорската гилдия. За първи път депутатите ще гласоподават за членове на правосъдния съвет с квалифицирано болшинство - т.е. един претендент трявба да получи повече от 2/3 от гласовете на народните представители или над 160 гласа.
Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври.

По закон изборът на нов състав би трябвало да се случи месец преди този момент. В залата през днешния ден се чака претендентите да бъдат представяни от вносителите, по-късно да има полемика и гласоподаване. В началото на септември правната комисия организира изслушва с номинираните, което обаче се трансформира в бутафория, поради неналичието на въпроси и дребното отредено време.

Следете изборът онлайн:

9:29 ч. Докладът на правната комисия съставлява преразказ на чуването от 7 септември. Тогава имаше доста малко въпроси към претендентите.

9:26 ч. Преди ваканцията беше реализирана сделка новите членове на съвета да бъдат определени по формулата 4:3:2:2 (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти). Една от версиите за това, че изборът отпадна от програмата на Народното събрание предходната седмица беше, че от левицата са поискали още едно място, както и че има възражения към един от претендентите на ГЕРБ - Боян Магдалинчев.

9:23 ч. Кои са претендентите:

От ГЕРБ предложиха петима души - двама висши съдии - заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев и съдията от Върховния касационен съд Вероника Имова, двама прокурори - ръководителят на Районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова и ръководителя на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова и един юрист - Мирослав Джеров.
От Българска социалистическа партия издигнаха четирима съдии и двама прокурори за новия състав на кадровия орган на Темида.
Съдиите са: Драгомир Кояджиков, Апелативен профилиран съд, Диана Хитова от Върховен касационен съд, Марина Михайлова от Върховен административен съд, арбитър Даниела Марчева от Софийския апелативен съд. Прокурорите са - Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура.
 Главният прокурор Сотир Цацаров, както и ръководителите на висшите съдилища са членове на Висш съдебен съвет по право.
© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров, както и ръководителите на висшите съдилища са членове на Висш съдебен съвет по право.

Двама бяха претендентите на Движение за права и свободи - заместник- ръководителят на апелативния съд в София Стефан Гроздев и началник на Столичната следствена работа Пламена Апостолова.
Зам.-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и юрист Боян Новански са препоръчани за членове на Висшия правосъден съвет от водача на " Атака " Волен Сидеров, който в този момент е съпредседател на Обединените патриоти.

" Воля " също издигнаха номинации - Ангелинка Николова, юрист от Търговище и Владислав Томов, прокурор от Районна прокуратура-Варна. Независимият народен представител Ангел Исаев пък издигна кандидатурата на Нели Виодорова - юрист от София. Тримата претенденти бяха единствените, които се отзоваха на поканата на Българския институт за правни самодейност да бъдат изслушани в публучна полемика, малко след номинирането им.
9:20 ч. Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов прочита отчета на комисията.

9:19 ч. Парламентът гласоподава претендентите да участват в залата, до момента в който тече гласуването. След като вотът стана прочут, ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев разгласи: " Пуснете лицата в залата ".
Според разпоредбите към кандидате няма да има опция да бъдат задавани въпроси.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (28)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР