Пълният локдаун е икономически неизгоден. Това заяви служебният премиер Стефан

...
Пълният локдаун е икономически неизгоден. Това заяви служебният премиер Стефан
Коментари Харесай

Стефан Янев: Пълният локдаун е икономически неизгоден

Пълният локдаун е стопански неблагоприятен. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев в рубриката " Властта приказва! Открито ", предавана онлайн във фейсбук страницата на Министерски съвет. Според премиера, в случай че се стигне до цялостно затваряне, избрани бизнеси може и да не възстановят работата си в никакъв случай повече.

" В международен мащаб локдаунът се употребява като последна мярка. Усилията на служебния кабинет са ориентирани да пазят живота и здравето на хората посредством основаване на условия и повишение на потенциала на здравната система, тъй че тя да може да реагира на здравната рецесия. Всички старания са ориентирани да не се стигне до локдаун. Това е една последна мярка, която желаеме да избегнем целеустремено. Затова са въведени комплекс от ограничения, които целят увеличение на тестването на хората в опит да се откри така наречен скрита заболеваемост. Правят се доста повече проби и се лимитира достъпът до публичните места като по този метод се търси ограничение на инфектираните, тъй че от една страна хората по-рано да бъдат предизвестени да вземат ограничения за личното си здраве, а въпреки това да се помогне на здравната система да бъде в положение да поеме най-тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лекуване ", изясни министър председателят. 

По думите му, въведените ограничения към този момент дават резултат. " Добрата вест е, че след приемането на последните ограничения имаме доста по-голям размер на хора, които се тестват на ежедневна база, 50-60 хиляди души, които дават една доста по-добра визия по тази причина по какъв начин се развива разпространяването на заболяването и надлежно могат да се вземат съответни ограничения ", добави служебният министър председател.

За изборите 2 в 1 

Българските жители могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са създали всичко належащо, с цел да обезпечат почтен и сигурен избор, уточни Янев. Няма никаква опция да бъдат подменяни машини за гласоподаване или различен вид периферни устройства, добави той. 

" Всички машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласоподава, са със серийни номера и се знае точния им брой. Ето за какво няма по какъв начин да се конфигурира софтуеър на спомагателни устройства. Ще бъдат оповестени серийните номера на всички машини и устройства и номерата на секциите, в които ще бъдат ситуирани, с цел да може и жителите да са спокойни ", сподели министър председателят. 

Стефан Янев дефинира като нечиста сделка проблема с новопоявилите се машини за гласоподаване на склад в София, за които фирмата-доставчик съобщи, че били предопределени за аварийни елементи. " Някакъв тип нечиста сделка, чиято цел е в предизборна конюнктура да откаже жителите да гласоподават ", безапелационен е той.

За бюджета за идната година

Служебният кабинет изготвя план на бюджетна рамка за 2022 година и тя ще бъде импортирана в 47-мото Народно заседание, съобщи Стефан Янев.

" Това, което служебното държавно управление ще предложи като бюджет, ще е задоволително консервативно, само че и задоволително отворено, тъй че партиите в Народното събрание да могат да дефинират целите по харченето на парите и да намерят балансите сред обособените пера. Работа на партиите в Народното събрание и на новото болшинство е да дефинират кой ще бъде водещия приоритет в бюджета за следващата година ", добави служебният министър председател.

Той разяснява още, че държавният дълг, който е взел кабинетът, не е по решение на ръководеното от него държавно управление, а е в осъществяване на Закона за бюджета за тази година, признат през 2020 година

" Първоначалните данни за вложенията за 2021 г. са положителни като има интервали с по-добри индикатори от същите интервали на 2019 година През последните 6 месеца у нас са пристигнали над 500 милиона лв. вложения. Открити са 1500 нови работни места, огромна част от които отвън София. По отношение на безработицата България се намира на доста положително място с ниски индикатори, макар рецесията ", сподели още Стефан Янев.

Относно градежа на Автомагистрала " Хемус " Стефан Янев заяви, че към този момент са подхванати дейности за отчуждаване на земите в секторите, които към момента нямат разрешителни за градеж, само че на които е почнала някаква активност. Той разяснява, че автомагистралата е приоритет и строителството ще продължи, само че би трябвало да се строи по транспарантен и виновен метод. 

За тестванията за ковид в учебните заведения

" Това беше най-безопасният и сигурен метод да върнем децата в клас. Всички сме уверени, че присъственото образование е същинското. Днес са пристигнали задоволително количества проби за учебните заведения в цялата страна. Ето за какво от другата седмица всички образователни заведения ще могат да отворят порти за най-малките възпитаници, чиито родители са дали единодушие за тестването им. Другата седмица се чака да дойдат още проби, тъй че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас ", сподели министър-председателят. И добави, че данните от МОН демонстрират понижаване на заразяването на деца. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР