Пълният банков шок от затягането на паричната политика от страна

...
Пълният банков шок от затягането на паричната политика от страна
Коментари Харесай

Половината американски банки са потенциално неплатежоспособни

Пълният банков потрес от стягането на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати към момента не е доближат, само че неговите размери наподобяват рискови. След като предишния месец станахме очевидци на втория и третия по величина банкови банкрути в историята на Съединени американски щати, в този момент проучване на авторитетния Stanford University регистрира, че половината от 4800-те американски банки към този момент изгарят своите финансови буфери и стават неплатежоспособни.

Призрачно е. Хиляди банки са под повърхността “, сподели професор Амит Серу, банков специалист в Stanford University. „ Нека не се преструваме, че става дума единствено за Silicon Valley Bank и First Republic. Голяма част от банковата система на Съединени американски щати е евентуално неплатежоспособна “.

Резултатът от паричното стягане на Фед ще бъде реалност в идващите месеци. Голяма купчина от задължения би трябвало да бъде рефинансирана през идващите шест тримесечия. Само тогава ще научим дали финансовата система на Съединени американски щати може безвредно да понижи непотребния ливъридж, провокиран от рисковите парични тласъци по време на пандемията.

Доклад на Stanford University пресмята, че повече от 2315 американски банки сега разполагат с активи, чиято стойност е по-малка от пасивите им. Пазарната стойност на кредитните им портфейли е с 2 трилиона $ по-ниска от оповестената балансова стойност.

Тези заемодатели включват и огромни компании. Една от 10-те най-уязвими банки е световно редовно образувание с активи над 1 трилион $. Други три също са огромни банки.

Това не е проблем единствено за банките под 250 милиарда $, които не трябваше да минават стрес проби “, акцентира Серу.

Министерството на финансите на Съединени американски щати и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) смятаха, че са спрели рецесията, като избавиха неосигурените инвеститори на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Белият дом се отхвърли от цялостна гаранция за всички депозити, тъй като това би изглеждало като обществено подкрепяне за богатите. Освен това FDIC има единствено $127 милиарда активи и в последна сметка самата тя може да се нуждае от избавителна помощ.

Американските управляващи може и да овладеят незабавната ликвидна рецесия, като подсигуряват краткотрайно всички депозити. Но това не визира по-голямата рецесия на платежоспособността.

Министерството на финансите и FDIC към момента са във фаза на отвод. Те упрекват за неуспехите безразсъдното разпределяне на заеми, неприятното ръководство и несъразмерното разчитане на шепа банки на незастраховани неосигурени инвеститори.

Те споделиха същото, когато Bear Stearns падна през 2008 година Всичко щеше да бъде наред “, сподели проф. Серу.

Проблемите на последната проблематична банка обаче са по-специални. First Republic отпуска заеми на започващи софтуерни компании, само че се проваля основно при търговски парцели. И съгласно отчета на Stanford University няма да е последният в този смисъл. Офис постройките и индустриалната благосъстоятелност са в ранен етап на бездънен спад.

„ Там, където се намираме през днешния ден, е съвсем идеална стихия “, сподели Джеф Файн, гуру за недвижими парцели в Goldman Sachs.

Лихвите се покачиха с 400 до 500 базисни пункта за една година, а финансовите пазари съвсем изцяло се затвориха. Ние изчисляваме, че има четири до пет трилиона $ задължения в комерсиалните браншове, от които към един трилион са с падеж през идващите 12 до 18 месеца “, сподели той.

Пакетите от заеми за търговски парцели (CMBS) нормално са с къси падежи и би трябвало да се рефинансират на всеки две до три години. Заемите експлодираха по време на пандемията, когато Фед наводни системата с ликвидност. Този дълг е дължим в края на 2023 година и 2024 година

Може ли загубите да са толкоз неприятни, колкото ипотечната рецесия? Вероятно не.

Capital Economics споделя, че капиталовият балон в жилищни парцели в Съединени американски щати е достигнал връх от 6.5% от Брутният вътрешен продукт през 2007 година Сравнителната цифра за търговски парцели през днешния ден е 2.6% от Брутният вътрешен продукт.

Но опасността също не е тривиална. Цените на комерсиалните парцели в Съединени американски щати до момента са паднали единствено с 4 до 5%. Capital Economics чака спад от 22%. Това ще докара до по-нататъшен безпорядък върху кредитните портфейли на районните банки, които съставляват 70% от цялото финансиране на търговски парцели.

Мъките на Silicon Valley Bank бяха разнообразни. Неговият грях беше да паркира непотребните депозити в това, което се допуска, че е най-сигурният финансов актив в света: държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати. Тя беше насърчена да направи това според разпоредбите за претегляне на риска на регулаторите от Базел.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР