Пълни зали на Държавен куклен театър - Габрово и Дом

...
Пълни зали на Държавен куклен театър - Габрово и Дом
Коментари Харесай

Куркински и Краси Ранков дадоха мощен старт на Международния фестивал на Монодрамата в Габрово

Пълни зали на Държавен куклен спектакъл - Габрово и Дом на културата „ Емануил Манолов ” в първата фестивална вечер на Международния фестивал на Монодрамата “Соло акт ” в Габрово потвърдиха триумфа на спектаклите „ Старецът и морето ” по Ърнест Хемингуей на Красимир Ранков и „ Нашенец ” на Мариус Куркински по текстове на Чудомир.

Деветото издание на Международния фестивал на монодрамата може да се изрази в следните параметри - 6 дни и 13 представления на 5 подиуми. Драматичният и кукленият спектакъл, обновеният Дом на културата „ Емануил Манолов ”, зала „ Възраждане ”, се трансформират във фестивална сцена и чакат габровската аудитория и гостите на града.

За първа година фестивалът има и районна стратегия - моноспектакълът на Христо Мутафчиев „ Боже мой ” (Народен спектакъл „ Иван Вазов ”) ще се играе както в Габрово, по този начин и в прилежащите Дряново и Севлиево.



Директорът на театъра Петко Койчев и кметът на Габрово Таня Христова поздравиха публиката по случай откриването на фестивала: „ Искам да благодаря на публиката, че са още веднъж с нас за 9 път в тези 18 години, в които се организира фестивалът. Няма различен толкоз огромен фестивал в България, фокусиран върху изкуството на моноспектакъла, и по тази причина се веселя, че и тази година можем да предложим 13 представления на публиката, в това число заглавия подобаващи за деца, за фамилна аудитория и несъмнено, две заглавия от интернационалната ни стратегия.



Щастлив съм и от това, че съм следващият човек, който има достойнството да продължи провеждането на фестивала ”, сподели още Петко Койчев.

Г-жа Таня Христова - кмет на Община Габрово поздрави публиката и всички участници и означи, че не завижда на журито, което би трябвало да оцени най-хубавите участници във фестивала от богатата му стратегия. Тя изрази и насладата си от това, че точно откриването на фестивала се случва в обновената постройка на Дома на културата и се надява тя да бъде изпълнена с качествени културни събития.



Фестивалът продължава до 7 април с още завладяващи заглавия. На 3 април феновете ще могат да видят моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова „ Пистолет в торнадо ”, който ѝ донесе и премия ИКАР 2024 за основна женска роля. Деница Даринова е другата актриса, която ще показа моноспектакъла „ Виктория ” по текстове на Йордан Славейков на сцената на Държавен куклен спектакъл.

На 4 април Йоанна Сиракова показва биографичния театър „ Били Холидей ”, а Ненчо Илчев ще извърши „ Щастлив съм ”, който е подложен на сцената на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов ”.



На 5 април е първото интернационално присъединяване от Румъния - спектакълът „ Йона ” на артиста Александру Бетеринге, а Здрава Каменова ще продължи вечерта с нейния моноспектакъл „ Хитът на сезона ”. Любимецът на децата Коле Китанов ще зарадва дребни и огромни в 11.30 часа на 6 април със спектакъла „ Сапунена  фантазия ”. „ Гоя ” е второто интернационално заглавие и е дело на артиста и режисьор Зиях Соколович (Хърватия) и ще може да се гледа на 6 април. По-късно същата вечер Христо Мутафчиев показва в Габрово „ Боже мой ”.

Закриването на фестивала и церемонията по награждаването ще се случи на 7 април в 17.00 часа в Червено предверие на Драматичен спектакъл - Габрово. Следва оставащата част от паралелната стратегия на фестивала, която завършва с пърформанса „ Желка ” на Георги Налджиев и открита подготовка на моноспектакъла на актрисата Адриана Димова от Габровския трагичен спектакъл.

Международният фестивал на монодрамата „ Соло Акт ” има конкурсен темперамент. Професионално и различно жури правят оценка спектаклите и ще връчат 6 награди в 5 категории. Наградите, връчени от професионалното жури, са под формата на статуетка и имат парично измерение, обезпечено от спонсори. Публиката също може да гласоподава за спектакъла, който ѝ е направил най-голямо усещане. Това се случва на уеб страницата на театъра: https://dramagabrovo.com/. Наградата на публиката носи името на обичаната габровска актриса Ружа Николова, а финансовата ѝ страна е обезпечена от Кольо Минков - брачен партньор на починалата актриса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР