Пълнете резервоарите до горе! Общо взето, до този извод ще

...
Пълнете резервоарите до горе! Общо взето, до този извод ще
Коментари Харесай

Гответе се за поскъпване на бензина до 2.30 лева за литър

Пълнете резервоарите до горе! Общо взето, до този извод ще Брентът доближи равнища от 70.4 $ на интернационалните пазари, като е покрай най-високата си стойност, реализирана през втората половина на януари - при равнище от 71.50 $ за барел.

Само през седмицата до 26 март, брентът добави близо 10% към цената си. С какъв брой нарастна най-масовия бензин А95 по родните бензиностанции? С нула...

Цената на литър от най-масовото гориво е при равнище от 2.08 лв., съгласно данни на уеб страницата за съпоставяне на цените на горивата - Fuelo.net. Или към момента родният петролен пазар, съумява по някакъв метод да " всмуква " растежа в цените на петрола на интернационалните пазари. Не очаквайте обаче това да е постоянно!

Макар, че към половината от цената на бензина у нас се предопределя от мита, акцизи и други данъци, другата половина от цената се предопределя от петролната съставния елемент. Или при равни други условия, покачване в цената на бензина с 10% би следвало да се отрази в 5% растеж на цената на бензина.

Няма по какъв начин да не отбележим обстоятелството, че от 15-ти май предходната година цената на брента е поскъпнала с 40% на интернационалните пазари. В същото време, цената на най-масовия бензин А95 се е повишила едвам с 2 стотинки или 1%.

Разбира се, не можем да чакаме петролният бранш да продължава до безспир да всмуква покачването в цената на петрола на интернационалните пазари.

А за водачите, щатската капиталова банка Goldman Sachs има неприятна вест - цената на петрола може да продължи да нараства. Нещо повече, прогнозите на специалистите на банката са, за покачване в цената на брента до 82.5 $ за барел, освен това доникъде на годината, когато започва летния " драйвинг сезон ". А това са нови над 15%, по отношение на настоящите цени на суровината.

И моите упования са, че в случай че това се случи, то е доста евентуално да станем очевидци на догонващ растеж в цената на бензина по родните бензиностанции. И до момента в който 15% би следвало да се преведе, като към 8% растеж в цената на бензина, при чисто отчитане на растежа на петрола, с прибавяне на част от отсроченото повишаване и малко " нечиста сделка " (предвид на мощното лятно търсене) - то цена от 2.30 лв. за литър бензин през лятото е изцяло реалистична.

Именно такава, бе цената на бензина през юли на 2015-та година, когато цената на брента бе малко под 70 $.

Как стоят нещата от техническа позиция?

При равнище от 71 $ за барел брент, откриваме два предишни върха - от април на 2015-та година и от януари на тази година. Или в случай че това равнище бъде преодоляно, то съгласно техническия разбор, е изцяло допустимо да станем очевидци на по-нататъшно мощно повишаване на петрола.

Както виждаме на графиката, двете пълзяща междинни величини - синята (50-дневната) и алената (200-дневната) са на път да се пресекат. А такова секване се назовава в техническия разбор " златно секване " и когато се случи, нормално е предвестител на средносрочен прогресивен тренд.

Така, че изводът е един - изцяло е допустимо скоро да забележим съществено повишаване на бензина по родните бензиностанции! /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР