Пълна промяна на финансирането на учебни заведения предлагат финансисти и

...
Пълна промяна на финансирането на учебни заведения предлагат финансисти и
Коментари Харесай

Донка Симеонова: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел "Парите следват ученика"

Пълна смяна на финансирането на образователни заведения оферират финансисти и педагози в Гълъбово. Това оповестиха по време на полемика „ За делника на образованието " с присъединяване на депутата Донка Симеонова, зам.-кмета Димитър Василев, ръководителя на Общински съвет Светла Боянчева и учители от детски и образователни заведения. По думите им би трябвало да има написан специфичен стандарт за учебни заведения в дребни обитаеми места, които да обезпечават естественото им действие, другояче общините се принуждават да ги закриват, а деца пътуват по 42 км, с цел да дойдат на учебно заведение в Гълъбово. Сегашните финансови условия не са разрешили на всички учебни заведения да усилят заплатите на учителите, стана ясно още.

„ Нека да се резервира делегирания бюджет като форма, само че каква част от него ще е за трудови хонорари, каква част за настояща прехрана и така нататък, да е ясно написано от МОН, както и да се вкара надзор. ", за това упорстват учители и шефове.

Симеонова показа целите на различния бюджет и акцентира водещата роля на образованието. По думите ѝ с този бюджет Българска социалистическа партия е за прекъсване досегашния неработещ модел „ Парите следват ученика ", заложени са финансови параметри, политики и цели за дълготрайна визия на страната, което респ. ще промени и най-важния бранш - образованието, а с това ще се запази и човешкия запас.

Този модел стои в основата и във взаимоотношенията сред образователните заведения в страната. От Професионалната гимназия по енергетика и електротехника упорстват за законови промени, които ще съсредоточат планувано възпитаници в професионално образование, належащо за характерния регион, за съответния пазар на труда, локална стопанска система и бизнес. Но за междинните учебни заведения е дейно разкриването на професионални паралелки и в тях, защото ще способства за развиване на образователния развой, също съгласуван с пазара на труда и желанието на учениците.

Според педагозите Обществените препоръки не могат да продължат да съществуват в тази форма.

„ Необходима е безапелационна преценка и обзор за тяхното действие, те са непотребни и са част от голямата бумащина, която засипва учебното заведение. Във Франция и Италия са работещи структури, само че на различен принцип ", безапелационни са представителите на образованието.

Те считат, че би трябвало да се вкара нова оценъчна система за труда на педагозите при работа с уязвими групи.

„ Децата от най-ранна възраст имат нужда от логопеди и психолози, чието назначение, работа и финансиране да са уредени нормативно. Нека се намерения за помощния личен състав в детските градини, който за последните 7 години е позабравен ", обявиха още участниците в срещата.

Те с паника сигнализираха, че ще се надигнем пред нов проблем след 10 години: в учебните заведения няма да има деца.

„ Необходима е цялостна държавна политика, хората отиват зад граница, поради изискванията на труд и качеството на живот в България. Българска социалистическа партия предложи различния бюджет за 2018г., отчитайки тежкото обществено неравноправие, безперспективността пред младежите, задълбочаващата се демографска рецесия, който би извел страната от това положение ", сподели Симеонова.

На финала на срещата Донка Симеонова благодари за ползотворната полемика и изрази удовлетворението си, че на фона на проблемите в българското учебно заведение, в Гълъбово съществува ефикасен разговор и положително взаимоотношение сред образованието и локалната власт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР