Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от

...
Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от
Коментари Харесай

Външните министри от Източния фланг на НАТО: Решени сме да подкрепим стабилността на Западните Балкани


Пълна поддръжка за стабилността и евроатлантическата вероятност на страните от Западните Балкани, усилване на практическо съдействие с източните сътрудници на НАТО, както и апел към Русия да съблюдава Минските съглашения.

Това са акцентите от взаимното изказване на министрите на външните работи от страните от Източния фланг на НАТО, които се събраха на среща в полската столица Варшава. България е показана от заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Първите дипломати на България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Унгария се събират в този формат, наименуван Букурещ Б-9 за повторно, с цел да обсъдят новите закани и провокации пред сигурността в района.

В взаимното изказване на външните министри е отделено особено внимание на сътрудниците от Западните Балкани, чиято евроатлантическа интеграция е водещ външнополитически приоритет на българското държавно управление и на бъдещото ни Председателство на Съвета на Европейски Съюз. “Ние подчертаваме нашата решителност да подпомогнем стабилността и сигурността на Западните Балкани и нашето предпочитание да сътрудничим със страните, искащи присъединение към НАТО. Приветстваме приемането на Черна гора в алианса, което демонстрира, че вратите на Северноатлантическия пакт са отворени ”, се споделя в взаимната декларация. Министрите се сплотиха към тезата, че присъединението към Европейски Съюз и НАТО е значим тласък за промени в страните от Балканите.

“България интензивно и поредно поддържа евроатлантическата интеграция на съседите ни от Западните Балкани. Надяваме се, че държавните управления на тези страни следват политика на превъзмогване на разликите със своите съседи, както и че ще изпълнят нужните промени ”, акцентира в изявлението си министър Захариева. Тя даде образец за положително развиване в района с Договора за другарство, добросъседство и съдействие, който България подписа с Република Македония.

Във Варшава външните министри подчертаха, че ще продължат да поддържат източните сътрудници на НАТО - Украйна, Грузия и Република Молдова, в техните старания за справяне с провокациите пред сигурността. На срещата във Варшава бе насочен и апел към Русия за цялостно съблюдаване на Минските съглашения.

“Воденето на пълностоен разговор с Русия е част от цялостния метод за гарантиране на сигурността. Трябва да запазим каналите си за връзка отворени, в това число по тематики като хибридните закани и Афганистан ”, акцентира Захариева. Бе изтъкнато, че учения като “Запад 2017 ”, проведено от Руската федерация и Беларус, не способства за сигурността и стабилността.

Сред новите асиметрични закани към района министрите откроиха хакерските атаки и хибридните тактики за въздействие, ориентирани против суверенитета на обособени страни. Дипломатите се сплотиха към нуждата от усилване на взаимните старания в границите на НАТО за справяне с тези провокации.

Министрите разискаха и срещата на върха на НАТО през 2018 година и приноса на страните от Б-9 в подготовката на общите позиции. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР