Пълна мистерия цари в държава относно номинацията на Меглена Кунева

...
Пълна мистерия цари в държава относно номинацията на Меглена Кунева
Коментари Харесай

Пълен пас: Никой не знае кой номинира Кунева за шеф в ПАСЕ

Пълна тайнственост царува в страна по отношение на номинацията на Меглена Кунева за поста комисар на Съвета на Европа по правата на индивида в Парламентарната асамблея на организацията. Новината за кандидатурата й пристигна преди няколко дни от ПАСЕ. Проверка на Lupa.bg обаче сподели, че в Народното събрание и Министерски съвет няма ясна информация към тази „ вест ”.

Оказа се, че парламентарни тарани в ГЕРБ като Тома Биков и Десислава Атанасова нямат концепция кой, къде и по кое време е предложил Меглена Кунева за този пост. От колежката им Деница Сачева също не получихме информация по тематиката. Шефът на пресцентъра на Министерски съвет пък даже не беше чул за нейната кандидатура.

Всичко това повдига въпросът съветвана ли е в (не)коалицията номинацията на Кунева за началник в ПАСЕ или е нечия самосиндикална акция?

Процедурата за лъчение на номинации е открита преди четири месеца. Съгласно регламента външният министър е този, който би трябвало да уточни какъв е изборът на България, тъй като точно посланик номер едно или негов съответен представител съставлява страната ни в ПАСЕ. По информация на Lupa.bg. обаче кандидатурата на Меглена Кунева не е съгласувана в Министерски съвет.

„ Няма по какъв начин да е предходна през Министерски съвет, тъй като Денков в никакъв случай не би я пуснал, той не я понася. Нали помните, че Денков беше неин зам.-министър и тя го изгони? ”,

припомниха пред Lupa.bg чиновници във Външно. През 2016г. зам.-министърът на образованието и науката тогава проф. Николай Денков напуска кабинета, като

в молбата си за освобождение той показва като претекст " значителните разлики с целите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа ѝ ".

Другият значителен въпрос към този проблем е дали водачът на ГЕРБ Бойко Борисов знае за номинацията или външният министър Мария Габриел е работила без да пита.

„ Габриел си разрешава да прескача и Борисов, взела се е насериозно. Още през цялото време е ясно, че е посочена на ГЕРБ от ЕНП, с цел да си прокарват техните ползи и тя не се съобразява с друго ”, споделиха нейни сътрудници.

Lupa.bg потърси отговор на въпроса кой номинира Кунева и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. До момента обаче реакция от него нямаме.

Все още отговор няма и на въпросите имало ли е изобщо конкурс за тази кандидатура, други лица обсъждани ли са и изобщо по какъв начин се е стигнало до името на Меглена Кунева. И всичко това - на мрачно, без да стигне до медиите. 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР