Пълна е и катастрофата за кукловода на войната срещу прокуратурата

...
Пълна е и катастрофата за кукловода на войната срещу прокуратурата
Коментари Харесай

Искането за отстраняване на Иван Гешев логично претърпя пълна катастрофира


Пълна е и злополуката за кукловода на войната против прокуратурата - олигархът от „ Капитал “

Докато медиите (оправдано) бяха насочили светлината на прожекторите към протичащото се на политическата сцена, поради неуспеха на кабинета „ Петков “, във Висшия правосъден съвет дефинитивно бе комплициран край (засега) на институционалния опит за събаряне на неуместния за олигархията основен прокурор Иван Гешев. Припомняме, че предишният четвъртък с разгромния резултат 16 на 2 Висш съдебен съвет отхвърли неуместното искане на правосъдната министърка от „ Да, България “ Надежда Йорданова за премахване на обвинител №1, написа в собствен разбор

Десето следващо съвещание на Висш съдебен съвет се занимаваше с мечти, политически опорни точки и клюки. Фарсът и нелепостта на настояването лъсна още в първа точка, когато стана крещящо ясно, че доказателства няма. Или както сподели основният прокурор - „ доста е мъчно с юридически причини да опровергаеш политическа агитация “. С други думи - рухна „ трудът “ на фамозния доцент по наказателно право - Бойко Рашков, импортиран от мастития правист - професор Янаки Стоилов (за да бъде назначен за парламентарен съдия), а най-после удължен от изпълняващата политическата задача - Йорданова. Шокиращата непросветеност на текста се прояви във въпрос на члена на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева (един от най-големите съперници на Гешев). Тя попита министърката дали има писмени доказателства за изказванията против основния прокурор. Отговорът на Йорданова бе задоволително сладкодумен - призна обществено, че няма доказателства - нито писмени, нито устни на база запис, нито свидетелски показания, нито паметна записка най-малко - нищо. Министърката изхождала от пълномощията на основния прокурор. В кой законов текст или буквар по право се изхожда от пълномощия?

Оттук насетне към този момент е безпредметно да се разисква юридическия темперамент на завършилата безславно процедура по премахване на основния прокурор. Просто, тъй като подобен липсваше. Истината е, че в четвъртък Гешев бе определен за трети път за основен прокурор. След двата пъти, в които кандидатурата му бе гласувана от Висш съдебен съвет през 2019 година (заради ветото на президента Радев), в този момент към този момент като настоящ обвинител №1, Гешев още веднъж получи доверието на кадровиците на Темида.

От друга страна членките на Висш съдебен съвет Дишева и Керелска заслужиха не един, а по три мандата в Конституционния съд. Поради неспособността на министъра в оставка Йорданова, се постановяваше те да пледират пред Пленума нейната теза. Точно по същия метод, по който известната адвокатка на редица олигарси и „ престъпни престижи “ Ина Лулчева напролет защитаваше в парламентарната правна комисия закриването на профилираното правораздаване.

Но дано бъде пределно ясно - изгубено бе институционално време и изхарчени пари на данъкоплатците за траяло 14 часа съвещание на Пленума на „ държавното управление на правосъдната власт “ за политически мантри и дитирамби с създател Бойко Рашков. Йорданова, няма доказателства, само че твърди нещо - дори не в Юридическия факултет, а в часовете по Философия в междинното учебно заведение се учи, че в правото се приказва, когато имаш причини. Иначе стигаш до цялостна правна злополука.

Пълната злополука е и за кукловода на пуническата война против прокуратурата - олигархът от „ Капитал “. След неуспеха с инсталирането на съдии в бъдещия Висш съдебен съвет от професионалната квота на магистратите, пропадна трагикомичната и некомпетентна процедура по отстраняването на основния прокурор. В последна сметка - кому беше нужно една година да се пилее държавен запас и публични средства? Ако тези старания бяха положени за смяна в законодателството, тъй че институциите да работят и мутрите да не убиват млади български дами по пътищата, несъмнено щеше да има надалеч повече изгода. Нужно беше обаче обвинител №1 да бъде притискан, тъй като олигархичното задкулисие от три години се опасява, съзнавайки, че, в случай че има основания
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР