Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат

...
Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат
Коментари Харесай

Росен Христов: Завеждам дело срещу акад. Денков. Думите му са демагогия и клевета

" Пълна измама и клюка. Още през вчерашния ден приказвах с моя юрист и в най-кратки периоди завеждам дело против учен Денков ”.

 

Така някогашният енергиен министър Росен Христов дефинира пред Нова телевизия вчерашните обвинявания на премиера, че договорът с Турция е неблагоприятен.

Алтернатива на този контракт няма, безапелационен бе той. Всички наши европейски сътрудници ни поздравявали за контракта. Затова и е решен да Христов заведе дело против Николай Денков.

 

" Договорът, за който беше казано, че е неблагоприятен за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – безусловно не дава отговор на истината. Той е от извънредно стратегическо и икономическо значение за страната, при подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически сътрудници. Договорът с " Боташ " дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, с цел да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този контракт няма ”, акцентира Христов.

 

„ Терминалът в Гърция е претрупан. За тази година успяхме да се преборим едвам за три слота. Няма друга опция на съветския газ, с изключение на терминалите в Турция. Увеличихме резервирания потенциал на България в гръцкия терминал, където имаме съсобственост – от половин на един милиард. България при работеща стопанска система употребява към 3,5 милиарда течен газ-  1 милиард е от Азербайджан, 1 идва от Гърция, а останалите количества - от „ Боташ ”. Този контракт е значим и за Унгария, и за Сърбия ", добави той.

 

По думите му обвиняванията от постоянната власт са свързани с желанието за връщане на медиаторите при покупката на газ, както било по време на ръководството на Кирил Петков.

 

" Ако не използваме потенциала, несъмнено, изискуем пари. Договорите за доставка на енергийни запаси – имат общоприети клаузи за неустойки. Така системата се защищава от псевдополитици, учени и всевъзможни други хора, които нищо не схващат от енергетика ", съобщи Христов.

 

Той изясни и за какво договорът е подписан за 13 години. " Всички контракти са дълготрайни. България има потребност от дълготрайни контракти за доставки, тъй като  това дава енергийна сигурност и непоклатимост и най-ниски цени ”, акцентира той.

 

Нуждите от газ на югоизточна и централна Европа от газ неведнъж надвишава потенциала на този контракт, разясни Христов. Страната ни, по думите му, би трябвало да се трансформира в енергиен водач. С клаузите по неустойки, съгласно него, енергийната система се защищава от псевдополитици и учени.

 

Страната ни има потребност от дълготрайни доставки на газ, както посочи Росен Христов. Само на база географското си състояние можем да играем основна роля в доставките на газ, по мнението му. А постоянната власт създавала бутафория.

 

Атаката била, тъй като служебните държавни управления били по-успешни от постоянните.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР