Палмейрас спечели Копа Либертадорес след драматичен успех във финала срещу

...
Палмейрас спечели Копа Либертадорес след драматичен успех във финала срещу
Коментари Харесай

Кога ще дойде краят на европейската доминация на Световното клубно първенство?

Палмейрас завоюва Копа Либертадорес след трагичен триумф във финала против един от главните си противници - Сантос. Срещата за най-важния клубен трофей в южноамериканския футбол се игра на митичния стадион “Маракана ”, а “зелените ” от Сао Пауло победиха с 1:0 след гол в осмата минута на добавеното време, осъществен от резервата Брено Лопес. Така Палмейрас освен прегърна най-важната купа на континента за първи път от 1999 година, само че и се очерта като главен съперник на Байерн в борбата за купата на Световното клубно състезание.

Турнирът в началото беше плануван за декември предходната година, само че откакто пандемията обърка футболния календар, от ФИФА реалокираха конкуренцията в Катар за първата половина на февруари. Баварците са любимци за трофея в Катар, както елементарно може да се откри и от коефициентите на . Това се дължи както на преобладаващото им наличие в континенталния футбол през миналата година, по този начин и на трайната наклонност тимовете от Европа да печелят клубния Мондиал непроменяемо през последните години.

 

7 години подред носителят на купата в Шампионската лига става също №1 на планетата

От 2013 до 2019 година Световното клубно състезание непроменяемо се печели от представител на УЕФА. Серията беше стартирана точно от Байерн доскоро повече от 7 години, когато немският гранд се наложи с 2:0 на финала над мароканския Раджа Казабланка. Оттам насетне носителят на трофея в ШЛ непроменяемо става №1 и в световен мащаб. Това се отнася за Реал Мадрид (4 пъти), Барселона и Ливърпул.

А първенецът в Копа Либертадорес пък не всеки път стига до финала, макар че по пътя си към него би трябвало да в профил единствено един противник. Преди последния успех на баварците Атлетико Минейро беше отхвърлен от Раджа Казабланка в полуфиналите, същата орис имаха и други южноамерикански представители в идващите издания на шампионата - колумбийският Атлетико Насионал (2015) и аржентинският Ривър Плейт (2018).

Последните клубове от Южна Америка, които стъпиха на международния връх, бяха непроменяемо бразилски колоси - Коринтианс победи Челси през 2012 година, преди този момент Сао Пауло и Интернасионал също надделяха носителя на трофея в Шампионската лига. В последното издание на клубния Мондиал Фламенго в полза на истината оказа сериозна опозиция на Ливърпул, само че в последна сметка след продължения британският гранд завоюва купата.

Португалските треньори водят бразилските грандове в борбата против непобедимите от Европа

И в този момент, както през предишния сезон, триумфът на бразилски клуб в Копа Либертадорес беше реализиран от европейски треньор. И по-точно - португалски. В края на 2019 година Фламенго - тимът, който несъмнено има най-вече фенове от всички света, когато се има поради фенската маса единствено в страната на генезис, изстрада своята Копа Либертадорес след близо 4 десетилетия. Начело на гранда от Рио де Жанейро беше огромно име като Жорже Жезуш.

А триумфът за Палмейрас пристигна със доста по-младия му съотечественик Абел Ферейра. 42-годишният португалец имаше непретенциозен опит в специалността, когато пое “зелените ” през октомври предходната година, като беше водил единствено Спортинг Брага и гръцкия ПАОК. Дали след триумфа с Копа Либертадорес този експерт ще постави край и на европейската доминация на Световното клубно състезание? Едва ли, само че въпреки всичко не е изключено.

 

* обява

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР