Палестинците в Газа никога не могат да избягат от погледа

...
Палестинците в Газа никога не могат да избягат от погледа
Коментари Харесай

Какво се обърка? Въпроси относно разузнавателните способности на Израел след атаката на „Хамас“

Палестинците в Газа в никакъв случай не могат да избягат от погледа на Израел . Безпилотни самолети за наблюдаване кръжат непрекъснато в небето. Строго охраняваната граница е цялостна с камери за сигурност и военнослужещи на пост. Разузнавателните служби работят интензивно с източници и кибернетични благоприятни условия , с цел да извличат информация, написа “Associated Press ”.

Въпреки това, очите на Израел като че ли са били затворени в навечерието на невижданата офанзива , осъществена от въоръжената формация „ Хамас “ , която унищожи израелските гранични бариери и изпрати стотици свои бойци в Израел, с цел да извършат смело нахлуване , при което починаха стотици хора, а районът бе тласнат към спор .

През десетилетията израелските разследващи служби са придобили ореол на непобедимост , с помощта на редица свои достижения . Израел е осуетил заприказва, проведени на Западния бряг, допуска се, че е издирвал сътрудници на „ Хамас “ в Дубай, като наред с това е упрекнат в убийството на ирански нуклеарни учени в сърцето на Иран. Дори когато напъните им са се проваляли, организации като „ Мосад “, „ Шин Бет “ и военното разузнаване са успявали да запазят своята тайнственост . Атаката през уикенда, която изненада Израел по време на честването на огромен еврейски празник, обаче слага тази известност под подозрение и повдига редица въпроси за готовността на страната да се изправи против по-слаб, само че съдбоносен съперник. Повече от 48 часа по-късно бойци на „ Хамас “ продължиха да разменят огън с израелските сили на израелска територия, а десетки израелци бяха в  хванати в плен от членове на групировката в Газа.

Някои специалисти настояват, че е прекомерно рано да се приписва виновност само на разузнаването . Те акцентират вълната от принуждение на ниско равнище на Западния бряг , която пренасочи някои военни запаси там, както и политическия безпорядък , обхванал Израел поради стъпките на крайнодясното държавно управление на Нетаняху за преразглеждане на структурата на правосъдната система . Спорният проект заплашва сплотеността на мощната войска на страната. Все отново, очевидната липса на предварителна информация за заговора на „ Хамас “ евентуално ще бъде обсъждана като основен провинен за веригата от отрицателни събития, довели до най-смъртоносната офанзива против израелци от десетилетия насам.

През 2005 година Израел изтегли войските и заселниците си от линията Газа, което го лиши от опцията да управлява събитията на територията, само че даже и откакто „ Хамас “ завладя Газа през 2007 година, Израел наподобява резервира въздействието си там, употребявайки солидно софтуерно и човешко разузнаване . Израел постоянно уверено е твърдял, че знае точното местонахождение на управлението на „ Хамас “, и наподобява го потвърждава посредством убийства на водачи на бойци посредством добре проведени офанзиви, от време на време даже до момента в който те спят в домовете си. Израелските сили са били наясно къде да нанасят удари по подземните тунели, употребявани от групировката за напредване на бойци и оръжия, като е унищожил благи (километри) от тези секрети проходи. Въпреки тези качества този път членовете на „ Хамас “  са съумели да запазят проекта си в загадка . Свирепата офанзива , която евентуално е лишила месеци на обмисляне и щателна подготовка , в това число съгласуваност сред голям брой бойни групи, очевидно е предходна под рада на израелското разузнаване.

През последните години израелските служби за сигурност от ден на ден гледат на „ Хамас “ като на индивид , който има блян към водачество , пробва се да развива стопанската система на Газа и да усъвършенства виталния стандарт на 2,3 милиона локални поданици. Експерти настояват, че истината е, че „ Хамас “, която приканва за заличаване на Израел , към момента смята тази цел за собствен приоритет . През последните години Израел от своя страна разреши на до 18 000 палестински служащи от Газа да работят на негова територия, където могат да получават заплати към 10 пъти по-високи, в сравнение с в бедния крайбрежен анклав. Властите видяха в този метод метод за поддържане на релативно успокоение в района.

Съюзниците , които споделят разследваща информация с Израел, обявиха, че организациите за сигурност този път не са разтълкували вярно обстановката. Служител на египетското разузнаване показа, че Египет, който постоянно служи като медиатор сред Израел и „ Хамас “, е приказвал неведнъж с израелските управляващи за „ нещо огромно “ , само че не пожела да даде по-конкретна информация.  Той разкри още, че израелските чиновници по сигурността са се съсредоточили върху Западния бряг и са омаловажили опасността от Газа. Както е известно, държавното управление на Нетаняху е формирано от поддръжници на еврейските заселници на Западния бряг, които прикани за репресии в региона на сигурността в изискванията на възходяща вълна от принуждение там през последните 18 месеца.

Понастоящем Израел е угрижен и фокусиран върху проекта на Нетаняху за преразглеждане на правосъдната система , която е допустима причина за отклонение на вниманието то Газа. Премиерът е получавал многократни предизвестия от своите ръководители на защитата, както и от няколко някогашни ръководители на разследващите служби на страната, че проектът за разделяне подкопава сплотеността на службите за сигурност.

Мартин Индик , който е бил специфичен делегат за израелско-палестинските договаряния по време на ръководството на Обама, призна, че вътрешните различия по отношение на правните промени са били утежнителен фактор , който е съдействал за това Израел да бъдат сюрпризиран от офанзивата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР