Палестинският президент Махмуд Абас поиска незабавно прекратяване на огъня от

...
Палестинският президент Махмуд Абас поиска незабавно прекратяване на огъня от
Коментари Харесай

Палестинският президент натиска САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа

Палестинският президент Махмуд Абас изиска неотложно преустановяване на огъня от страна на Израел на среща с висшия американски посланик Антони Блинкен в неделя, откакто здравното министерство на Газа заяви, че десетки са починали при удар против бежански лагер през нощта.

Блинкен, който неведнъж е отхвърлял концепцията за преустановяване на огъня от Израел от боязън, че то ще бъде от изгода за Хамас, направи необявено посещаване на окупирания Западен бряг, като част от напъните да се опита да подсигурява, че войната сред Израел и Хамас няма да се популяризира в района.

Посещението му в Рамала се състоя, до момента в който хората претърсваха руините за жертви или оживели в бежанския лагер Магази бежанския лагер в Газа.

„ Цяла нощ аз и другите мъже се опитвахме да вземем мъртвите от руините. Имаме деца, разчленени, раздрана плът “, сподели 53-годишният Саид ал-Нейма, добавяйки, че е спал със фамилията си в единичния си дом. етажна къща, когато гърмежът удари неговия квартал.

Говорител на здравното министерство в ръководената от Хамас Ивица Газа сподели по-рано в неделя, че израелските военни са блъснали лагера през нощта, убивайки минимум 47 души.

При настрана нахлуване 21 палестинци от едно семейство, в това число дами и деца, бяха убити при израелски удари против Газа през нощта, заяви здравното министерство.

„ Ние пожелаваме неотложно да ги спрете да правят тези закононарушения “, сподели Абас на Блинкен, изисквайки „ неотложно преустановяване на огъня “ от Израел.

„ Няма думи, които да опишат войната на геноцид и заличаване, на която нашият палестински народ е подложен в Газа от ръцете на израелската военна машина, без оглед на разпоредбите на интернационалното право “, цитира Абас палестинската осведомителна организация WAFA Блинкън.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с Блинкен в Аман в събота и също настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

Папа Франциск се причисли към апелите за мир. „ Спрете в името на Бог “, сподели той в неделя, призовавайки за филантропична помощ и помощ за ранените, с цел да се облекчи „ доста тежката “ обстановка в Газа.

Но Блинкен съобщи, че прекратяването на огъня би било от изгода за Хамас, позволявайки му да се прегрупира и да нападна още веднъж. Вместо това Съединените щати упорстват за локализирани паузи в боевете, с цел да разрешат филантропична помощ и хората да изоставен гъсто обитаемата Ивица Газа.

„ Министърът удостовери още веднъж уговорката на Съединените щати за доставка на животоспасяваща филантропична помощ и обновяване на главните услуги в Газа “, сподели представителят Матю Милър.

Абас имаше малко въздействие в Газа след завладяването на анклава от Хамас през 2007 година

Израел твърди, че е ориентиран към Хамас, а не към цивилни, и че ислямистката палестинска група употребява жителите като живи щитове. Здравните управляващи в Газа споделиха в неделя, че повече от 9770 палестинци са били убити във войната, която стартира, когато бойци на Хамас започнаха изненадваща офанзива против Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 други за заложници.

Евакуациите на ранени поданици на Газа и притежатели на задгранични паспорти през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет са прекратени от събота, споделиха двама египетски източника по сигурността и медицински източник пред Ройтерс.

Един от източниците по сигурността и медицинският източник споделиха, че евакуациите са спрени след израелски удар в петък върху кола за спешна помощ в Газа, употребена за превозване на ранени хора.

Израел продължи да нанася удари по Ивицата Газа по въздух, море и земя през нощта.

Здравните управляващи в Газа споделиха, че израелските въздушни удари са унищожили група къщи в бежанския лагер Магхази. Потърсени за коментар, израелските военни споделиха, че изчакват и събират детайлности.

Мохамад Ал-Алул, фотограф за турската осведомителна организация Anadolu, сподели, че е изгубил четирите си деца, четирима от братята си и техните деца при удара, който унищожи къщата му.

„ Пристигнах в болница и разбрах, че четирите ми деца, в това число единствената ми щерка, са били убити “, сподели Ал-Алул пред Ройтерс.

Палестинският Червен полумесец сподели също, че е имало интензивни бомбардировки, жестоки артилерийски детонации и въздушни удари наоколо до болница Ал-Кудс в региона на Тал Ал-Хава в Газа.

Специалният делегат на Съединени американски щати Дейвид Сатърфийлд сподели в Аман в събота, че 800 000 до един милион души са се преместили на юг, до момента в който 350 000 до 400 000 са останали в и към град Газа.

Условията на живот в Газа, които към този момент бяха ужасни преди войната, се утежниха. Храната е нищожна, жителите пият солена вода и медицинските услуги са в колапс.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации пресмята, че близо 1,5 милиона от 2,3 милиона души в Газа са вътрешно разселени.

Министерството на външните работи на Катар съобщи, че без " интервал на мира " в Газа неговите медиатори няма да могат да обезпечат освобождението на израелските заложници, арестувани в анклава.

Държавата от Персийския залив, в съгласуваност със Съединени американски щати, води договаряния за ходатайство с Хамас и израелски чиновници за освобождението на заложници след офанзивата на 7 октомври.

Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху в неделя дисциплинира младши член на кабинета си, който изрази неприкритост към концепцията Израел да извърши нуклеарен удар против Газа.

Междувременно влошаващото се принуждение в окупирания от Израел Западен бряг подхрани опасенията, че палестинската територия може да се трансформира в трети фронт в по-широка война, в допълнение към северната граница на Израел, където се ускориха конфликтите с силите на ливанската Хизбула.

В Абу Дис, палестинско село покрай Йерусалим, израелската полиция, провеждаща арест, беше обстреляна от въоръжен мъж и го умъртви, сподели представител на полицията.

Палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че трима палестинци са били убити при случая, който разказва като конфликти с израелските сили. Друг палестинец е бил погубен от израелски войски в град Хеброн на Западния бряг, оповестиха от министерството. Израелската войска не разяснява незабавно това.

Блинкен и Абас " разискаха напъните за възобновяване на спокойствието и стабилността на Западния бряг, в това число нуждата да се спре екстремисткото принуждение против палестинците и да се търси отговорност от тях ", сподели представителят Милър.

Тази година към този момент беше най-смъртоносната за жителите на Западния бряг от най-малко 15 години с към 200 убити палестинци и 26 израелци, съгласно данни на Организация на обединените нации. От началото на войната в Газа са убити 121 палестинци от Западния бряг.

Нападението и обсадата на Израел провокираха световна паника за филантропичните условия в тесния крайбрежен анклав.

Пропалестински стачкуващи проведоха митинги в събота в градове, в това число Лондон, Берлин, Париж, Истанбул и Джакарта, призовавайки за преустановяване на огъня. Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, с цел да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да изискат преустановяване на огъня.

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди удостовери поддръжката на държавното управление за битката на палестинския народ пред десетки хиляди, събрани в Джакарта.

Иран сподели, че Съединените щати ще бъдат " мощно ударени ", в случай че Вашингтон не приложи преустановяване на огъня в Газа, сподели министърът на защитата на страната, представен от полуофициалната осведомителна организация Tasnim в неделя.

Блинкен ще посети Турция в понеделник за диалози по отношение на спора, продължавайки второто си посещаване в района след възобновяването на спора.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР