Палестинските официални лица посрещнаха първия посланик на Саудитска Арабия

...
Палестинските официални лица приветстваха първия си посланик на Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Палестинските официални лица приветстваха първия си посланик на Саудитска Арабия, въпреки че кралството обмисля установяването на официални дипломатически отношения с Израел.

Дипломатическият съветник на палестинския президент Махмуд Абас Мажди ал Халиди получи копие от акредитивните писма на посланик Найеф ал Судайри като чуждестранен пратеник в Йордания в събота, според палестинската информационна агенция Wafa.

Ал Судайри, настоящият посланик на кралството в Йордания, ще служи и като генерален консул в Йерусалим.

Ал-Халиди каза, че поводът е „важна стъпка, която ще допринесе за по-нататъшното укрепване на силните братски отношения, които свързват двете страни и двата братски народа“, съобщи Wafa.

Саудитският пратеник също нарече назначението „важна стъпка“, която подчертава желанието на крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман „да заздравят отношенията с братята от Държавата Палестина и да й дадат официален тласък във всички области “, каза той във видео, излъчено от саудитския държавен канал Al-Ekhbariya.

Досието за палестинските територии традиционно се обработва от посолството на Саудитска Арабия в Аман.

Палестинският анализатор Талал Окал каза, че новото назначение е стъпка към официално представителство на Саудитска Арабия в окупирания Западен бряг.

„Това също е послание, че Саудитска Арабия се е ангажирала с правата на палестинците в една напълно суверенна държава“, каза Окал.


Натиск за нормализиране

Назначаването на посланика стана, докато Съединените щати се стремят да нормализират израелско-саудитските отношения.

Длъжностни лица от САЩ, Израел и Саудитска Арабия обаче заявиха, че всяка подобна сделка е далеч, тъй като редица трудни проблеми – от израелските нападения в окупирания Западен бряг до развитието на саудитската ядрена енергия – стоят на пътя й .

Рияд многократно е заявявал, че ще се придържа към старата от десетилетия позиция на Арабската лига да не установява връзки с Израел, докато конфликтът с палестинците не бъде разрешен.

Все пак през последните месеци Рияд и Вашингтон проведоха разговори относно саудитските условия за нормализиране. Те включват гаранции за сигурност и помощ за гражданска ядрена програма.

Израелският външен министър Ели Коен каза в четвъртък, че „мирът между Израел и Саудитска Арабия е въпрос на време“.

Според Азиз Алгашиан, саудитски анализатор и експерт по саудитско-израелските отношения, ходът от събота „дава представа за това какви могат да бъдат дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Израел: саудитски посланик в Палестина с досие за Израел“.

„Непосредственият сигнал е да се отнасяме сериозно към саудитските искания за израелски отстъпки“, каза Алгашиан.

Миналата седмица палестинският външен министър Рияд ал-Малики каза, че палестинската власт се надява да предаде загрижеността си на саудитските власти относно натиска за нормализиране.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР