Палестинската групировка Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от години,

...
Палестинската групировка Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от години,
Коментари Харесай

Световни реакции на изненадващата атака на палестинските Хамас срещу Израел

Палестинската формация Хамас предприе най-голямата офанзива против Израел от години, като умъртви повече от 20 души при изненадващо нахлуване, което включваше въоръжени лица, влизащи в израелски градове след залп от ракети, изстреляни от линията Газа.

Израел сподели, че подкрепяната от Иран формация е оповестила война, защото армията му удостовери, че стои зад боевете в събота покрай Газа, а министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание да отмъсти.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Палестинските бойци плениха израелци, откакто навлязоха в Израел при огромна офанзива Поне 22 израелци бяха убити, до момента в който Хамас предприе изненадваща, многофронтова офанзива Снимки: Сцени от утринната ракетна офанзива на Хамас на Израел Израелски заселници щурмуват комплекса на джамията Ал-Акса на петия ден от Сукот завършек на списъка

Ето реакциите на борбите до момента:

Франция

Френският президент Еманюел Макрон осъди „ терористичните офанзиви “ против Израел.

„ Категорично съдя терористичните офанзиви, които сега удрят Израел. Изразявам цялостната си взаимност с жертвите, техните фамилии и околните им “, написа Макрон в обществената медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Френското посолство в Израел в събота разказа офанзивите като „ неприемливи терористични офанзиви “.

„ Ужасен от събитията, идващи от южната част на страната. Тези терористични офанзиви са неприемливи и би трябвало да бъдат наказани от всички. Ние стоим един до друг до Израел и израелците “, написа френското посолство на X.

Германия

Германският външен министър Аналена Бербок сподели, че Берлин „ твърдо осъжда терористичните офанзиви от Газа против Израел “.

Бербок сподели, че Хамас „ способства за усилването на насилието “, добавяйки, че „ насилието и ракетите, ориентирани против почтени хора, би трябвало да спрат неотложно “.

Иран

Съветник на висшия водач на Иран Али Хосейни Хаменей сподели, че Иран поддържа офанзивата на палестинците, заяви полуофициалният новинарски уебсайт ISNA.

„ Поздравяваме палестинските бойци “, цитира съветника Рахим Сафави. „ Ще стоим до палестинските бойци до освобождението на Палестина и Ерусалим. “

Италия

Италия съобщи, че поддържа „ правото на Израел да се пази “ против „ бруталната офанзива “ на Хамас.

Правителството съобщи, че „ осъжда най-категорично терора и насилието, което се прави против почтени цивилни “.

Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че страната му е във „ война “ и че е убеден, че те „ ще завоюват “.

„ Нашият зложелател ще заплати цена, каквато в никакъв случай не е знаел “, сподели Нетаняху във видео изказване.

Хизбула

Ливанската въоръжена формация Хизбула излезе с изказване, в което се споделя, че следи от близко обстановката в Газа и е в „ пряк контакт с управлението на палестинската опозиция “.

След събития, включващи бойци от Газа, които изстреляха залп от ракети против Израел, изказването добави, че това е „ съдбоносен отговор на продължаващата окупация на Израел и обръщение към тези, които търсят нормализиране на връзките с Израел “.


Палестинският президент Абас

Палестинският президент Махмуд Абас сподели, че палестинският народ има право да се отбрани против „ терора на заселниците и окупационните войски “, цитира го формалната осведомителна организация WAFA.

Той приказва на изключителна среща, извършена в Рамала с редица висши чиновници от палестинската власт.

Русия

Русия съобщи, че е в контакт с Израел, палестинците и арабските страни по отношение на ескалацията на израелско-палестинския спор, заяви организация Интерфакс, цитирайки заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов.

„ От единствено себе си се схваща, че постоянно призоваваме за въздържаност “, добави той.

Испания

Изпълняващият длъжността външен министър на Испания Хосе Мануел Албарес сподели на X, че осъжда офанзивите от Газа против Израел.

„ Остро осъждаме доста сериозните терористични офанзиви от Газа против Израел. „ Смазан от това безсистемно принуждение. Цялата ни взаимност (е) с жертвите. “

Турция

Турският президент Тайип Ердоган прикани израелците и палестинците да работят сдържано и да се въздържат от враждебни дейности, които биха могли да изострят обстановката.

„ Призоваваме за въздържаност от всички партии “, сподели Ердоган на конгрес на своята ръководеща Партия на справедливостта и развиването в Анкара. „ Те би трябвало да се въздържат от нападателни дейности “, сподели той.

Украйна

Външното министерство на Украйна осъди това, което дефинира като „ продължаващи терористични офанзиви “ против Израел.

„ Украйна изрично осъжда продължаващите терористични офанзиви против Израел, в това число ракетни офанзиви против цивилното население в Йерусалим и Тел Авив “, сподели министерството на X.

„ Изразяваме нашата поддръжка за Израел в правото му да пази себе си и своя народ. “

Обединено кралство

Обединеното кралство също разкритикува офанзивата на Хамас против Израел в събота, сподели външният министър Джеймс Клевърли.

„ Обединеното кралство недвусмислено осъжда ужасяващите офанзиви на Хамас срещу израелски цивилни. Обединеното кралство постоянно ще подкрепя правото на Израел да се пази “, сподели Клевърли в обява в обществените медии.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР