Палестинската автономна власт заведе вчера иск срещу САЩ в Международния

...
Палестинската автономна власт заведе вчера иск срещу САЩ в Международния
Коментари Харесай

Палестина заведе иск срещу САЩ заради преместването на US посолството в Ерусалим

Палестинската самостоятелна власт заведе през вчерашния ден иск против Съединени американски щати в Международния съд поради преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според палестинския иск, Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година постановява, че задачата на страната, изпращаща дипломатически представител, би трябвало да бъде ситуирана на територията на приемащата страна.

" Поради особения статут на Ерусалим преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел в Ерусалим е нарушаване на Виенската спогодба ", декларират палестинските адвокати. Те желаят от Международния съд да признае нарушаването и да постанови Съединени американски щати да изведат посолството си от Ерусалим и да съблюдават интернационалните си отговорности съгласно конвенцията, както и да изиска от Вашингтон да се въздържа от бъдещи нарушавания.

Статутът на източната част на Ерусалим е един от основните проблеми в палестинско-израелския спор. Израел окупира Източен Ерусалим след войната от 1967 година и го дефинира като своя безконечна и неделима столица. Палестинците желаят Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им страна. През декември предходната година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подреди посолството на Съединени американски щати да се реалокира в Ерусалим и на 14 май тази година новата постройка беше открита публично, напомня ТАСС.-->

Международният съд е механизъм на Организация на обединените нации за разрешаване на спорове сред страни. Нито Израел, нито Съединени американски щати са признавали държавността на Палестина, само че през 2012 година тя беше приета от Общото заседание на Организация на обединените нации за страна наблюдаващ, напомня Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР