Палентолози описаха динозавър, живял преди 150 милиона години на територията

...
Палентолози описаха динозавър, живял преди 150 милиона години на територията
Коментари Харесай

Палентолози описаха динозавър с хрема и пневмония

Палентолози описаха динозавър , живял преди 150 милиона години на територията на днешния щат Монтана, който е страдал от признаци на грип и пневмония , заяви Ройтерс.

Фосилът, наименуван Доли , е първото доказателство за дихателна болест при динозаврите. На три от шийните му прешлени има разраствания, сходни на броколи, образували се поради зараза във въздушните пътища, свързани с белите дробове. Заради нея младият образец евентуално е имал тресчица, бил е латентен, дишал е мъчно, кашлял е, кихал е, а е страдал и от диария. Инфекцията е сходна на аспергилозата при актуалните птици. Тя може да е коствала живота на Доли.
 

— Reuters Science News (@ReutersScience)
Динозаврите са боледували , както и другите животни, само че фосилните доказателства са редки, тъй като меките тъкани рядко се резервират.

Доли принадлежи към до момента незнаен тип завроподи - растителноядни динозаври с дълга шия и опашка, дребна глава и четири солидни крайници. Екземплярът е бил дълъг към 18 м, тежал е 4-5 тона и е починал, когато е бил на 15 до 20 години, описа Гари Удръф от музея на динозаврите в Малта, Монтана, който е началник на проучването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР