Паленето на стърнища в страната продължава въпреки предупрежденията и санкциите,

...
Паленето на стърнища в страната продължава въпреки предупрежденията и санкциите,
Коментари Харесай

ДФ Земеделие създаде специален имейл за сигнали за пожари

Паленето на стърнища в страната продължава макар предизвестията и глобите, които Държавна фирма " Земеделие " постанова. За по-лесно подаване на сигнали за опожарявания и бърза реакция при локализирането им, фонд " Земеделие " сътвори електронната поща [email protected]. На нея може да се подават сигнали за пожари на аграрни земи на територията на страната, оповестиха от ДФЗ.

Същите ще бъдат прегледани по подготвеност, локализирани и допълнени в пласт " пожари ".

От началото на годината в Държавна фирма " Земеделие " са постъпили 5 сигнала с 23 опожарени терена в областите Пловдив, Хасково и Плевен. Местоположението им е локализирано с GPS и са осъществени измервания на засегнатите площи. Всички те са заредени в пласт " пожари ", който пласт се употребява при заявяването по СЕПП за Кампания 2020 година Дежурните екипи на Държавна фирма " Земеделие " ревизират на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията.

Паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват както по българското законодателство, по този начин и по европейските Регламенти. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи глобата за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново става от 2000 до 12 000 лева

Припомняме, че през предходната година чиновниците на ДФЗ са направили изключителни инспекции по 115 сигнала за горящи аграрни площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково.

Проверяващите екипи са установили главно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са осъществени измервания на засегнатите площи.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни останки през 2019 година са открити общо при 244 претенденти по схемите и ограниченията на директните заплащания. Засегнати са 421 аграрни имота, като опожарената повърхност възлиза на 2 051 ха (20 510 дка). Общата сума на наложените наказания ще бъде ясна след 30 юни, когато по Регламент завършват заплащанията за Кампания 2019 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР