„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да

...
„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Пълен ужас, мирни граждани стават мишени

„ Пълен смут, мирни жители стават цели. Не е човешко да останем несъпричастни към такава покруса “.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков при идването си в украинския град Бородянка, оповестява.

Министър-председателят разказа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При офанзивата са починали 133-ма души, сподели Петков.

„ Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой приказва, че се стреля единствено по стратегически обекти… Каква военна интервенция, когато унищожават жилища на мирни жители и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е безусловно нищо, с изключение на спокойно население “, разяснява още министър председателят.

Той още един път акцентира, че безапелационната позиция на „ Продължаваме Промяната “ е, че България би трябвало да окаже военна помощ на Украйна.

„ Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, само че това не ни интересува. Вчера ясно декларирахме, че идната седмица в Народното събрание ще гласуваме за военната поддръжка. Ще продължим и филантропичната. Доколкото знам, би трябвало да имаме болшинство в Народно събрание с тази позиция “, сподели още министър председателят.

„ Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „ Не давайте военна помощ на Украйна, с цел да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, в случай че съветската страна продължава да стреля и никой няма опция да се отбранява, тогава желаеме ли го този мир? Можем ли да си легнем умерено като част от Европейски Съюз? Това е позиция, която никой не може да заеме, в случай че има почитание към естествения свят. Това не е война сред две страни, биещи се за нещо. Имаме страна, към която летят ракети и се взривяват жилищни здания. Това не е просто борба на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна желаеме да стоим”, добави Петков.

Той разяснява и решението на Русия за прекъсването на доставките на газ за България и Полша.

„ Това не ни изненада, бяхме подготвени със тактика още през февруари. Имахме различни източници и обезпечени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно, се оказа недобре планувана стратегия”, безапелационен е той.

Кирил Петков добави, че България няма да заплаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в контракта.

Премиерът разяснява и ролята на съветските дипломати в по този начин създалата се спешна обстановка с газа. „ Какво направиха 114-имата съветски дипломати у нас, с цел да укрепят нашите двустранни връзки и да предпазят контракта от такова едностранно потребление? Чудя се тези хора какво вършат в България. Предлагам доста добре да се огледат кои са”, съобщи Петков.

Той разяснява и изявлението на президента Румен Радев в сряда, при което президентът се разгласи твърдо срещу изпращането на оръжия в Украйна.

„ Това беше ненапълно недоумение на обстановката. Позорната част е, че позицията, която показа, е, че оставяме Русия, нищо не вършим, с цел да свърши спорът по-бързо. Това, което ще обясня на Зеленски, е, че се надявам българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ на Украйна”, сподели още Петков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР