Пълен препис на „Face the Nation,“ 17 септември 2023 г.

...
В това предаване Face the Nation“, модерирано от Маргарет Бренан: Президентът
Коментари Харесай

В това предаване „Face the Nation“, модерирано от Маргарет Бренан: 

Президентът на Обединените автомобилни работници Шон Фейн Репутат Деби Дингъл, демократ на председателя на комисията по разузнаване на MichiganHouse Майк Търнър, републиканец от Охайо, председател на комисията по разузнаване на Сената Марк Уорнър, демократ от Вирджиния Шон Пен, сърежисьор на „Superpower“ 

Щракнете тук, за да прегледате пълните преписи на „Face the Nation“.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Аз съм Маргарет Бренан във Вашингтон.

И тази седмица в Face the Nation: Историческа стачка удря една от големите индустрии на Америка.

(Начало на VT)

МЪЖ: Какво сме ние?

ЧЛЕНОВЕ НА ОБЕДИНЕНИ АВТОМОБИЛНИ РАБОТНИЦИ: УАУ!

МЪЖ: Още веднъж.

ЧЛЕНОВЕ НА ОБЕДИНЕНИ АВТОМОБИЛНИ РАБОТНИЦИ: УАУ!

(End VT)

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Икономическият дневен ред на президента Байдън е на прицела, тъй като Обединените автомобилни работници стачкуват срещу трите големи автомобилни производители в Детройт, настоявайки за по-високи заплати и обезщетения.

(Begin VT)

ДЖО БАЙДЪН (президент на Съединените щати): Автомобилните работници помагат за създаването на Америка средна класа.

(End VT)

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Колко близо е сделката, която ще сложи край на стачката? И ще подкопае ли икономическото безпокойство позицията на президента в ключови щати на бойното поле?

Ще получим най-новото от президента на UAW Шон Фейн и члена на Демократическата партия в Мичиган Деби Дингъл.

И още лоши новини за Байдън, тъй като неговият син Хънтър е обвинен по обвинения в притежание на оръжие и Републиканската партия на Камарата на представителите започва разследване за импийчмънт с твърдения за корупция от президента и семейството му.

(Начало на VT)

ЖЕНА: Мисля, че може да се справи по-добре. Мисля, че се опитва, но не е... не е достатъчно силен.




(End VT)

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Освен това ще имаме нови данни от социологически проучвания на CBS, за да преценим как избирателите мислят за възрастта и представянето на президента.

Тогава: В следващите дни се очаква размяна на затворници с Иран. Ще получим най-новото от председателите на разузнавателните служби в Конгреса, републиканския конгресмен Майк Търнър и сенатора демократ Марк Уорнър.

Накрая, разговор с актьора и режисьор Шон Пен за новия му документален филм от фронтовата линия на войната в Украйна.

Всичко предстои в Face the Nation.

Добро утро и добре дошли в Face the Nation.

Започваме тази сутрин с едновременната стачка на United Auto Workers срещу Ford, General Motors и компанията майка на Chrysler Stellantis. Приблизително 8 процента от работниците на синдиката спряха работа в заводи в Охайо, Мичиган и Мисури, след като договорите им изтекоха в четвъртък вечерта. Профсъюзът казва, че ако не получат сделка, ще напуснат допълнителни заводи.

Разговорите продължиха през уикенда и ще бъдат подновени със Stellantis утре.

Старшият транспортен кореспондент Крис Ван Клийв е в Толедо, Охайо, с най-новото.

(Begin VT)

КРИС ВАН КЛИЙВ (глас зад кадър): Удря автомобилните производители в дъното линия.

За трети ден близо 13 000 United Auto Workers натискат спирачките в заводи в Мичиган. Охайо и Мисури, стачкуващи, след като профсъюзният им договор с трите големи автомобилни производители в страната изтече.

МЪЖ #1: Тук съм за дълго време.

МЪЖ #2: Да.

МЪЖ #1: Дългият път. И ако трябва да бъда тук, дъжд, суграшица, сняг, гръмотевична буря, торнадо, удар, аз съм тук.

МЪЖ #3: Не мисля, че клаксони за главните изпълнителни директори.

КРИС ВАН КЛИЙВ: И те получават подкрепата на високопоставени демократи.




Сенатор Джон Фетърман се присъедини към колоната, докато Върмонт Бърни Сандърс оглави огромно рали само на крачки от автомобилното изложение в Детройт.

СЕНАТОР БЪРНИ САНДЪРС (I-Върмонт): Напълно разумно е автомобилните работници най-накрая да получат справедлив дял от рекордните печалби, които техният труд е произвел.

(НАВЪРШЕНИЯ И АПЛОДИСМЕНТИ)

КРИС ВАН КЛИЙВ: На около час южно от Детройт има 10 000 автомобилни работници тук в Толедо.

Повече от половината от тях сега стачкуват в този завод на Jeep. Но това вероятно има повече общо с това, което се произвежда тук, популярните и доходоносни Jeep Wrangler и Jeep Gladiator, превозни средства, които скоро може да се окажат недостиг в партидите на дилърите.

РОБЪРТ ВАСКУЕЗ (член на United Auto Workers): Повечето от нас дори не могат да си позволят превозните средства, които произвеждаме.

КРИС ВАН КЛИЙВ: Робърт Васкес (sp?) работи в завода в Толедо от 1997 г.

РОБЪРТ ВАСКУЕЗ: В него сме до края. Знаете ли, ние... искаме нашия справедлив дял.

КРИС ВАН КЛИЙВ: Синдикатът търси 36-процентно увеличение, с увеличение на разходите за живот, за да се противопостави на инфлацията, премахване на отстъпките, направени по време на Голямата рецесия, и работниците защита, тъй като компаниите преминават към по-малко трудоемки електрически превозни средства.

Искат и четиридневна работна седмица и връщане на пенсиите. И двете не са начинаещи за автомобилните производители. Тримата големи предлагат около 20 процента увеличение.

МЕРИ БАРА (главен изпълнителен директор, General Motors): Това е рекорд от гледна точка на увеличение на брутната заплата в нашата 115-годишна история.

КРИС ВАН КЛИЙВ: Може ли GM да бъде успешен, ако изпълните всичките им изисквания?

МЕРИ БАРА: Всъщност не. По време на договора, първоначалните изисквания бяха над 100 милиарда долара. Все още имаме какво да губим.

КРИС ВАН КЛИЙВ: Сега GM очаква да спре завод в Канзас, а Ford обяви 600 временни съкращения, дължащи се на ефектите от стачката.

(Край на VT)

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Това беше Крис Ван Клийв, репортаж от Толедо.




Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР