Пълен хаос цари в училищата заради мерките срещу COVID-19, установи

...
Пълен хаос цари в училищата заради мерките срещу COVID-19, установи
Коментари Харесай

Най-странните мерки, които ще се прилагат срещу COVID-19 в родните училища

Пълен безпорядък царува в учебните заведения поради ограниченията против COVID-19, откри инспекция на “”. По-малко от седмица преди 15 септември, учители и родители се чудят по какъв начин да обезпечат безвредни условия за образование и почивки в междучасията за децата. Директори трескаво търсят пространства, в които да изолират деца със признаци на заразяване.

Изобретателността на някои управления на учебни заведения стигна до парадокси. . В доста учебни заведения в станата плануват изкарването на чинове на открито, строят дървени къщички за занятия отвън главните здания.

“Идва 15 септември, а родителите са в суматоха: Половината се тревожат, че ще им местят децата в други учебни заведения, в случай че не носят маски, другата половина се плашат от ковид и не желаят да си пускат децата на учебно заведение.

Разпоредбите на министерството не са задоволително съответни и дават опция за раздори”, разяснява Адриана Апостолова, учителка от 119 СОУ в София. “Почти невероятно е да накараш деца в началното учебно заведение да си носят маските и освен това да ги опазят чисти или изобщо да не ги изгубят съвсем незабавно - някои деца са разсеяни и от самото начало си губят вещите”, добави учителката.

Ропот има и в междинните курсове. Майки недоумяват пред вероятността децата им да се образоват отдалечено. “Много забавно е по какъв начин по този начин в случай че ученикът е от испанската гимназия и реши да премине в отдалечена форма на образование и следва да се включи в друго учебно заведение /например френската гимназия/, то тогава по кой образователен проект ще се образова, защото фиктивно ще продължава да си е в неговото учебно заведение?

Явно тези, “велики” мозъци не вършат разлика сред другите образователни проекти, одобрени в другите учебни заведения, а точно избран брой часове по даден предмет, според профилираната устременост на училището”, разяснява Албена Кънчева, майка на деветокласник.

Лекари пресметнаха, че децата би трябвало да имат сред пет и 10 маски на ден, с цел да могат да ги сменят през два часа до момента в който са в клас и междучасие.

“Директорите да провеждат осведомителна акция измежду родителите за преимуществата на присъственото образование и на създадените учебни ограничения за попречване на разпространяването на болестта, и на различни учебни модели за организация на просветителния развой при необходимост”, сподели Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град.

Хит в мрежата

Хлапета ще влизат през прозорците

Facebook безусловно завря от мнения поради необичайно решение на учебно заведение в Пловдив. Децата от предучилищната група и учениците до 3 клас ще влизат през прозорците в класните стаи в пловдивското учебно заведение “Слънчев лъч”.

Това е една от ограниченията да не се смесват потоците от деца като предварителна защита против коноравируса. При по този начин основаната организация през основния вход на учебното заведение ще влизат единствено учениците от 4 до 7 клас. До прозорците на класните стаи са построени дървени стълби с парапети, а учители ще оказват помощ на децата при влизането по този ексцентричен метод. “Идеята за това е на създателя на учебното заведение Мария Паева.

Децата възприемат това доста добре, този метод припомня на игра. А и както споделя Джани Родари: “В действителността може да се влезе през основния вход, само че за децата е доста по-забавно, когато влязат през прозореца!”, съобщи Вера Вулджева, чиято щерка ще бъде в предучилищна група в това учебно заведение.

Външни класни стаи за друга мярка против разпространяването на болестта. Когато времето е хубаво, децата ще учат на открито, на чист въздух. В двора на учебното заведение са построени дървени къщички, в които ученето ще е в друга от обичайните класни стаи среда.

Без допиране

Педагози преподават обятия по въздух

Новата образователна година ще бъде присъствена за всички учебни заведения във Велико Търново, само че педагозите ще преподават нови способи по какъв начин деца и учители да се поздравяват без да се допират.

“Всеки преподавател ще би трябвало да отдели време и да обърне внимание на миенето на ръцете на децата, общественото разграничаване, носене на маски и други правила. Дори ще учим по какъв начин да се поздравяваме заран - въздушни обятия и въздушно ръкостискане, вместо действително докосване”, споделят преподаватели от болярския град.

В СУ “Емилиян Станев”, което е най-голямото школо във Велико Търново, се основава организация за образователен развой, съгласуван със санитарните ограничения и обществената отдалеченост. В учебното заведение учат 1500 възпитаници, като потокът ще се разпределя през три входа на постройката. Такава процедура се вкарва и в другите образователни заведения.

Учителите са безапелационни, че връщането към учебната рутина ще отнеме време.

“Ако има прибързани дейности, ще се усили напрежението. Напрегнатите обстановки не водят до високи равнища на успеваемост и успеваемост в образователния развой. Важна роля при тези условия ще имат психолозите в училищата”, единомислещи са родители и преподаватели.

С повече възпитаници започва новата образователна година във Велико Търново. Общо 6775 са записаните възпитаници, с 61 повече по отношение на предходната. Първокласниците, които ще прекрачат прага на образователните заведения тази година са 698, с 23 по-малко, а 8-членна комисия прави ревизия на готовността на общинските учебни заведения преди началото на образователната година.

Библиотеки стават класни стаи

Изнасят екрани за родителите на първолаците

Близо 8300 възпитаници потеглят на учебно заведение в община Шумен. На 15 септември школата провеждат ранно посрещане единствено на първи, пети и осми клас, а останалите ще влизат през час, поетапно в същия ден.

Шуменското II ОУ “Д-р Петър Берон” ще изнесе екрани на открито за родителите на първолаците. Докато децата им са в класните стаи за първи път, те ще могат да следят в действително време по какъв начин ги посрещат тържествено. На учебните заведения е предложено да обмислят двусменен режим на образование, с цел да се обезпечи задоволително пространство. Обмисля се в занятията да се организират и навън, а също по този начин и в читалища, библиотеки и други места.

Жест

Дариха 133 санитарни стелки

Цели 133 школа в страната ще се снабдят със санитарно-хигиенни стелки, с помощта на дарението на ЗК “Лев Инс” АД. Инициативата, под надпис “Подаваме ръка за безвредно връщане в училище”, цели обезпечаване на чиста и безвредна среда за най-малките възпитаници, техните учители и възпитатели. Кампанията обгръща 133 учебни заведения и от нея ще се възползват близо 20 000 възпитаници. Дарението е на стойност 16 079 лв.. ХМИ - Велико Търново АД пък подари 750 литра дезинфектант.

Казус

Малките бягали поради безконтактните термометри

Как ще става измерването на температурата при идването на учениците? Този въпрос занимава образователните заведения, които организират опознавателни дни за първокласниците. Съгласно напътствията от здравните управляващи, в Сливен още на входа ги посрещнали с отдалечен термометър и без пояснения почнали да им мерят температурата.

“Да, но аленият лъч стреснал децата. Не са виждали такива устройства. И още преди да влязат, се разплакали и хукнали да се прибират”, описаха учителки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР